Vecihi Hürkuş’un 49. ölüm yıldönümü olan 16 Temmuz’da yapılan anma törenine; Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Bahadır Gürer, Havacılık Tarihi Araştırmacısı-Yazar Emekli Hava Astsubay Mustafa Kılıç ile muvazzafların da aralarında bulunduğu emekli hava astsubayları ve havacılığın gelişmesine gönül vermiş isimlerden oluşan bir grup katıldı.
Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Bahadır Gürer, yaptığı konuşmada Tayyareci Vecihi Hürkuş'un Türkiye'nin ortak değeri olduğunun altını çizdi ve şöyle devam etti: "Türk Havacılığının çalışmak için çırpınan bir hizmetkarı olan Vecihi Hürkuş'un ölümünün 49. yılında kabri başında yaptığımız anma toplantısına hepiniz hoş geldiniz.
TÜRKİYE'NİN BAŞ TAYYARECİSİ
Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Uçak makinisti, savaş pilotu, akrobasi pilotu, ticari pilot ve pilot öğretmen Vecihi Hürkuş, Türk havacılık tarihinde önemli bir isimdir. Vecihi Hürkuş, kara ve deniz pilot okulu başöğretmeni, uçak ve makina mühendisidir. 1. Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesinde uçak düşüren ilk pilotumuzdur. Vecihi Hürkuş, İstiklal Savaşı'nın ilk ve son uçuşlarını da yapan ve İstiklal Madalyası, Büyük Millet Meclisi tarafından verilen, 3 takdirname ile taçlandırılan bir savaş kahramanıdır. Vecihi Hürkuş Türkiye'nin Baş Tayyarecisidir. İlk Türk askeri, sivil, eğitim ve kabin uçağını, deniz uçağını, su kızağını ve planörleri projelendiren, imal eden, testlerini yapan ve uçuran Vecihi Hürkuş, aynı zamanda, ilk fenni uçak fabrikasını, ilk Türk sivil havacılık okulu Vecihi Sivil Tayyare Mektebini, ilk sivil havayolu şirketi Hürkuş Hava Yollarını kuran bir girişimcidir.
102 tip uçak kullanan Vecihi Hürkuş, Türkiye'de sivil havacılığın gelişimine önemli katkılarından dolayı 'Dünya Sivil Havacılık Örgütü' tarafından 50. Yıl Onur Madalyası ile ödüllendirilmiştir.
Gökte; 30 bin saati aşan uçuşlarıyla keşif yapan, savaşan, eğiten, akrobasi yapan, uçakları test eden, harita çizimlerine ve maden aramalarına katılan, reklam yapan, yolcu ve gazete taşıyan, köylüleri, öğrencileri ve çocukları gezdiren, yerde ise; ilkelerinden sapmayan, proje üzerine proje gerçekleştiren, derin bilgisi, üstün emeği, sarsılmaz azmi, sınırsız çalışmasıyla Türk Havacılık Tarihine ilkleri armağan eden, göklerin aşığı, bir Türkiye sevdalısı, Türk Havacılığının çalışmak için çırpınan bir hizmetkarı Vecihi Hürkuş'u onurla, saygıyla ve özlemle anıyoruz."
Değerlerimize sahip çıkmada gösterdiğiniz hassasiyet için çok teşekkür ederim. Sağolun