Antalya'da düzenlenen Uluslararası e-Ticaret Konferansına katılan PTT Yönetim Kurulu Başkanı Bozgeyik, Türkiye için büyük bir onur olan konferansın iki gün boyunca dolu dolu geçtiğini söyledi.
Konferansa, bakanlar, 100'ün üzerinde posta teşkilatının üst yöneticileri ve 600'ün üzerinde posta teşkilatı yöneticisinin katıldığını anlatan Bozgeyik, toplantılarda e-ticaretin ödeme sistemlerinden, posta ve lojistiğe kadar her konunun masaya yatırılıp değerlendirildiğini ve bundan sonra uygulanacak stratejilerin belirlendiğini ifade etti.
Bozgeyik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konferansın Türkiye'nin hem diplomatik açıdan hem de ekonomik anlamdaki pazar payını büyütmesi açısından son derece önemli olduğunu vurgulayarak, "Konferansta 5 ülke ile ikili iş birliği anlaşması imzaladık. Bunun ötesinde daha öncesinden imzaladığımız 16 sözleşmenin uygulamasına başladık. Oluşturmuş olduğumuz e- ticaret platformuyla bu işte ne kadar öncü olduğumuzu, lider olduğumuzu bir kez daha dünyanın önünde herkese göstermiş olduk. Buradaki meselemiz, ülkemizdeki ekonomik payımızı büyütmek olduğu gibi Dünya Posta Birliği'ndeki görevimiz dolayısıyla liderlik etmekti." diye konuştu.
Türk mühendislerinin ürettiği milli Kargomat'ı tanıttıklarını vurgulayan Bozgeyik, "Kendi oluşturduğumuz e-ticaret platformumuzu burada bir kez daha tanıtma fırsatı bulduk. Yine büyük partnerlerimizle, GSM şirketlerimizle, bankalarımızla oluşturduğumuz ödeme sisteminin Türkiye Kart projesinin de burada bir anlamda altını çizmiş olduk. Bütün bunlarla, Türkiye'nin ne kadar hızlı bir şekilde büyüdüğünü, ne kadar hızlı bir şekilde kalkındığını ve dünyadaki lider ülke konumuna nasıl hızlı adımlarla yürüdüğünü, 2023 hedeflerine nasıl ulaştığını burada bir kez daha yaşamış olduk." değerlendirmesini yaptı.
Dünya'da teknolojik olarak ne yapılıyorsa PTT olarak orada ön grupta olduklarını ve Çin'deki uluslararası bir yayında, e-ticaret lojistiğinde dünyadaki ilk sekiz ülke arasında gösterildiklerini aktaran Bozgeyik, 2018'de de teknolojik olarak gelişmeye devam edeceklerini belirtti.
-"Milli mühendislerle ve üniversitelerle çalışma içerisindeyiz"
Bozgeyik, drone taşımacılığına geçmek için milli mühendislerle ve üniversitelerle çalışma içerisinde olduklarını belirterek, şöyle devam etti:
"2018 yılı içerisinde fiilen drone taşımacılığına başlamış olacağız. Biz bu teknolojiyi biliyoruz. Bu teknolojimiz var. Kendi mühendislerimizle bunu yapıyoruz ama bunlar coğrafi şartlara, ülkenin koşullarına ve iç sistemlere uygun şartlarda olan yerlerde ancak taşınabilir. Bunu fantastik olarak her yere hemen drone ile kargo taşınabileceğini düşünmek, gerçekçi olmaz. Bütün bunları bir planlama içerisinde yürütüyoruz. İnşallah bizim kendi "drone"larımızla 2018 yılında uçmuş olacağız."
Drone taşımacılığının coğrafi şartları uygun olan yerlerde ya da özellikle ürünlerde veya ulaşımda sorun olan yerlerde kullanılacağını dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Bozgeyik, "Diyelim ki İstanbul'dan Adalar'a bir şeyin hızlı ulaştırılması gerekiyorsa, kargonun niteliği uygunsa onları taşıyacağız. Kuşkusuz, İstanbul trafiğini düşündüğünüzde iki saatte ulaşamadığınız yere yarım saatte ulaşabilir hale geleceğiz." ifadelerini kullandı.
Bozgeyik, uygulamanın başlama tarihlerinin bölgeden bölgeye değişeceğini sözlerine ekledi.
AA