Sigara ve alkol tütenlerde 'inme' riski daha fazla

SİVAS (AA) - Dünyada ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alan 'inme'nin (felç), sigara ve alkol tüketenler ile travma yaşayanlarda görülme olasılığının çok yüksek olduğu bildirildi. Sivas Numune Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr....

03 Şubat 2021 Çarşamba 17:25
Sigara ve alkol tütenlerde 'inme' riski daha fazla

SİVAS (AA) - Dünyada ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alan 'inme'nin (felç), sigara ve alkol tüketenler ile travma yaşayanlarda görülme olasılığının çok yüksek olduğu bildirildi.

Sivas Numune Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Zeynep Özelce, yaptığı yazılı açıklamada, inmenin dünyada kalp hastalığı ve kanserden sonra en sık ölüm, erişkin nüfusta en önemli sakatlık nedeni olduğuna dikkati çekti.

Beynin bir kısmına giden kan akımı azaldığında ya da kesintiye uğradığında inmenin meydana geldiğini belirten Özelce, "Bu esnada beyin hücreleri dakikalar içinde ölmeye başlar ve inmenin oluştuğu bölgedeki fonksiyonlarda geçici ya da kalıcı kayıplar meydana gelir.” ifadesini kullandı.

Özelce, inmeye yol açan risk faktörleri ve gruplarını da sıralayarak, şunları kaydetti:

"Özellikle sigara ve alkol tüketen, travması olan ve östrojen içeren doğum kontrol haplarını kullanan bireylerde risk oldukça fazla. Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterolü olan bireylerde, kan sulandırıcı ilaçlarla aşırı tedaviye maruz kalmış kişilerde, kan damarları duvarında meydana gelen şişlik ve diyabeti olan bireylerde de inme riski bulunmaktadır. Ayrıca belirtmeliyiz ki 55 yaş üzeri hastaların gençlere kıyasla inme olasılığı daha yüksektir. Erkeklerde ise kadınlara oranda daha fazla gözükmektedir.”

İnmenin komplikasyonlarını da değinen Özelce, inme sonucu kas hareketi kaybının oluşabileceğini, konuşma ya da yutmada güçlük yaşanabileceğini, davranışta değişiklikler ile vücudun belirli yerlerinde ağrılar meydana gelebileceğini vurguladı.

Özelce, Türkiye’de 500 bin civarında felçli insan olduğunu anımsatarak, bunun yaklaşık 350 bininin yatağa bağımlı yaşamını sürdürdüğüne dikkati çekti.

İnmenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu hatırlatan Özelce, alkol ve sigara tüketimini ortadan kaldırarak, düzenli egzersiz yaparak ve sağlıklı beslenerek riskin azaltılabileceğini belirtti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.