Bu diş dolgusu yasaklandı!

Birçok Avrupa ülkesinde sınırlı olan amalgam yani siyah ya da gümüş dolguları Türkiye'de yaygın olarak kullanılıyor. Ancak Avrupa Parlamentosu, bu dolguya kısıtlama getirdi. FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi)'in websitesinde amalgam dolguların yetişkinler için güvenli olduğu ama hamileler ve altı yaşından küçük çocuklar için diş hekimlerinden görüş alınması gerektiği yazıyor.

18 Mart 2017 Cumartesi 09:31
Bu diş dolgusu yasaklandı!

Birçok Avrupa ülkesinde sınırlı olan amalgam yani siyah ya da gümüş dolguları Türkiye'de yaygın olarak kullanılıyor. Ancak Avrupa Parlamentosu, bu dolguya kısıtlama getirdi.

Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı İlker Cebeci, "İlk önce süt dişleri olan çocukluk çağındakilere ve gebelere yapmayalım. Bir de civanın önemli birikim yerlerinden biri olduğu için ağır böbrek hastalıkları olanlarda da amalgam dolguyu elimizden geldiğince kullanmayalım, sınırlandıralım deniyor" dedi.

BİRÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Karara göre; amalgam dolgu hamile ve çocuklarda kullanılmayacak. Diğer hastalarda ise dozajın düşürülmesine şart koşuluyor. Peki, bu kısıtlamanın altında yatan ne?

İçerisinde birçok metal bulunan amalgamın yerleştirilme ve sökümünde içeriğindeki civanın buharı açığa çıkıyor. Bu sırada civa zehirlenmesi riski var. Sinir, sindirim, bağışıklık sistemi hastalıklarına da davetiye çıkarıyor. 

"BEYİN, KALP, AKCİĞER VE BÖBREKTE HASARA NEDEN OLABİLİYOR"

İngiltere'de yapılan bir başka araştırmadaki araştırmacılar ise; cıvaya maruz kalma ile sağlık sorunları arasındaki bağlantının yeni bir konu olmadığını ama önceki çalışmaların tutarsız ve sınırlı olduğunu açıkladı.

Ağır metalin beyin, kalp, akciğer, böbrek ve bağışıklık sisteminde hasara neden olabileceğini vurgulayan uzmanlar, bunun cıvanın dozuyla da alakalı olduğunu, ağızdaki bir diş dolgusunun sorun olmayacağını ama eğer kişide sekizden fazla diş dolgusu varsa hastalık risklerinin artabileceğini açıkladı.

FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi)'in websitesinde amalgam dolguların yetişkinler için güvenli olduğu ama hamileler ve altı yaşından küçük çocuklar için diş hekimlerinden görüş alınması gerektiği yazıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.