Türkiye-Afrika Ticari ve Ekonomik İlişkiler İstişare Toplantısı

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: (2) - "Afrika ülkelerinde Türk yatırımlarının artması en büyük önceliklerimizden biridir. Bu alanda büyük potansiyel görüyoruz. Hem ekonomik refahın hem de istihdamın artması yönünde ortak çalışmalara devam edeceğiz" - "2003 yılında Afrika kıtası ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2017 yıl sonu itibarıyla 20,5 milyar dolara ulaşmıştır. Afrika kıtasındaki yatırım tutarı 7 milyar dolar, müteahhitlik projelerinin toplamı ise 66 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır" - "10-11 Ekim'de İstanbul'da Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun ikincisi gerçekleştirilecek"

15 Ağustos 2018 Çarşamba 14:32
Türkiye-Afrika Ticari ve Ekonomik İlişkiler İstişare Toplantısı

ANKARA (AA) - Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Afrika ülkelerinde Türk yatırımlarının artmasının en büyük önceliklerinden biri olduğunu belirterek, "Bu alanda büyük potansiyel görüyoruz. Hem ekonomik refahın hem de istihdamın artması yönünde ortak çalışmalara devam edeceğiz." dedi.

Pekcan, JW Marriott Otel'de düzenlenen Türkiye-Afrika Ticari ve Ekonomik İlişkiler İstişare Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, 2003 yılından itibaren Türkiye'nin Afrika kıtasıyla ilişkilerinin daha da geliştiğini söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 2014'te gerçekleştirilen Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde bu kıtayla ticaretin geliştirilmesi stratejisinin ve ortaklık perspektifinin belirlendiğini dile getiren Pekcan, Afrikalılar ile beraber katma değer sağlamayı ve istihdamı artırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Pekcan, "Bu çalışmaların bir sonucu olarak, 2003 yılında Afrika kıtası ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2017 yıl sonu itibarıyla 20,5 milyar dolara ulaşmıştır. Afrika kıtasındaki yatırım tutarı 7 milyar dolar, müteahhitlik projelerinin toplamı ise 66 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır." diye konuştu.

Bakan Pekcan, bir yandan Afrika'daki kurumsal varlığı güçlendirirken, diğer yandan da yasal altyapının tamamlanmasına yönelik çalışmaları sürdürdüklerini anlattı.

Bu çerçevede 45 Afrika ülkesiyle Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması, 28 ülkeyle Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması ve 11 ülkeyle de Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması imzaladıklarını ifade eden Pekcan, bu anlaşmalara yenilerini eklemek üzere müzakerelerin devam ettiğini dile getirdi.

Pekcan, Afrika ile ortaklık perspektiflerine katkı sağlayacak önemli organizasyonlar gerçekleştirdiklerini belirterek, bu kapsamda yürütülen organizasyonlara dikkati çekti.

Afrika kıtasıyla ortaklaşa gerçekleştirilen organizasyonlara bir yenisini ekleyeceklerini aktaran Pekcan, 10-11 Ekim'de İstanbul'da Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun ikincisini düzenleyeceklerini bildirdi.

Pekcan bu kapsamda, tüm ülkelerin ticaret bakanlarına ve Afrika'daki bölgesel ekonomik örgütlerin genel sekreterlerine davet mektuplarını büyükelçilikler aracılığıyla ilettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Burada açılış oturumunda çeşitli paneller düzenlenecek. Bunlardan birkaç tanesi, 'Tekstil Sektöründe Afrika'da Yatırım Fırsatları ve Moda', 'Türkiye ve Afrika Arasında İnşaat, Altyapı ve Enerji Alanlarında İşbirliği', 'Afrika'da Bütünleşme Çabaları ve Türk İş Dünyası İçin Fırsatlar', 'Afrika'da Yatırım ve Ticaret Fırsatları' ve 'Afrika'da Turizm ve Otel Yatırımları' olacak. Panellerle eş zamanlı olarak B2B ve G2B toplantıları da gerçekleştirilecek. Etkinliğimizin ikinci gününde tüm konuk bakanların katılımıyla 'Adil, Serbest, Sürdürülebilir Ticaret, Korumacılığın Afrika için Ortaya Çıkardığı Riskler' konulu bakanlar toplantısı yapılacak. Amacımız bu toplantı neticesinde ortak deklarasyon yayınlamaktır."

Afrika ülkelerinde Türk yatırımlarının artmasının en büyük önceliklerinden biri olduğunu vurgulayan Pekcan, "Bu alanda büyük potansiyel görüyoruz. Hem ekonomik refahın hem de istihdamın artması yönünde ortak çalışmalara devam edeceğiz." diye konuştu.

(Bitti)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.