Toy kuşunun neslinin korunması için uluslararası çalışma

- Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünce dünyada uçabilen en büyük kuş olarak bilinen toy kuşunun neslinin tükenmesini önlemek için çalışma başlatıldığı bildirildi

02 Şubat 2018 Cuma 14:45
Toy kuşunun neslinin korunması için uluslararası çalışma

KONYA (AA) - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünce (FAO), dünyada uçabilen en büyük kuş olarak bilinen toy kuşunun neslinin tükenmesini önlemek için çalışma başlatıldığı bildirildi.

FAO'dan yapılan yazılı açıklamada, ağırlıkları 5-15 kilogram olan, istenmeyen böceklerle beslendiği için "çiftçi dostu" bilinen toy kuşunun küresel tehdit altında olduğu belirtildi.

Tarımsal arazilerde ve bozkırlarda yaşamayı tercih eden, Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin (IUCN) kırmızı listesinde "duyarlı" kategorisinde yer alan bu kuşların çeşitli tehlikelerle karşılaştığına işaret edildi.

FAO'nun, doğal yaşam alanları, kapsamlı tarımsal uygulamalar ve kentsel gelişim gibi insan faaliyetleriyle parçalanmış ya da bozuluma uğramış kuşların neslini korumak için araştırma çalışması başlattığı aktarıldı.

Ulusal partner Doğa Koruma Merkezi ile Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım" projesi kapsamında toy kuşunu korumak için stratejiler geliştirilmesi üzerine çalışan FAO'nun, kuşların dağılım yerleri, karşılaştıkları tehditler ve koruma stratejileri üzerine yoğunlaştığı bildirildi.

- TİGEM ile yakın iş birliği içinde çalışılıyor

Sağlıklı bozkırlar ve sağlıklı toy kuşu nüfusunun birbiriyle yakından bağlantılı olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Projenin pilot ili olan Konya’da dün başlayan ve bugün devam eden toy kuşu çalıştayı, ön çalışma sonuçları, korumayla uyumlu tarımsal pratiklerin geliştirilmesi, yasa dışı avcılığın sonlandırılması, koruma alanlarının tespiti ve farkındalık yaratma faaliyetleri üzerine yoğunlaşacak. Proje ekibi, kuşların biyolojisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, mevsimsel göç davranışlarını ve kuşların karşılaştıkları tehditleri belirlemek için, geçtiğimiz bahar aylarından itibaren toy kuşu gözlemlerini Konya’da sürdürüyor. Doğa Koruma Merkezi, toy kuşlarına yıllardır koruma alanı sağlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ile yakın iş birliği içinde çalışıyor."

Toy kuşunun korunmasının yanı sıra koruma eylem planı ile bağlantılı biyoçeşitlilik yönetim planı oluşturma ve arazi yönetimine biyoçeşitliliği dahil etmenin de çalışmaların odağında olacağına dikkat çekilen açıklamada, "Proje, iklim dostu tarım uygulamaları, Çiftçi Tarla Okullarının kurulması, orman ve meraların rehabilitasyonu, biogaz ünitelerinin kurulması ve kolaylaştırıcı bir politik çerçevenin oluşturulması gibi diğer unsurları da içeriyor. Proje, bu bileşenlerin bir araya gelmesiyle birlikte sürdürülebilir arazi yönetimi için bütünlükçü bir yaklaşım sergilenmesini hedefliyor." ifadelerine yer verildi.

Küresel Çevre Fonu tarafından finanse edilen "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım" projesinin ana yürütücü ortaklarının, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olduğu, FAO'nun da projede uygulayıcı kuruluş olarak yer aldığı kaydedildi.



Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.