KAYSERİ (AA) - Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, Kovid-19 salgını kaynaklı artan talep, üretici ülkelerin ihracatı kısıtlaması, kuraklık ve artan kur nedeniyle sadece son bir yılda Türkiye'deki buğday fiyatının 2,25 liradan 4,5 liranın üzerine çıktığını belirtti.
Bağlamış, yazılı açıklamasında, Türkiye'de 2021 yılında 20,5 milyon ton olan buğday üretiminin, 2022 yılında 19 milyon tona düşmesinin beklendiğini, ihtiyacın 20 milyon ton olduğunu, bu sebeple fiyatta yukarı baskının devamının öngörüldüğünü kaydetti.
Toprak Mahsulleri Ofisinin 2021 ürünü ekmeklik buğday alım fiyatını 17 Mayıs 2021'de ton başına 2,25 lira olarak açıkladığını aktaran Bağlamış, şunları kaydetti:
"Bu fiyat, o gün 269 dolara denk geliyordu. Dolar da 8,36 liraydı. O günden aralık 2021'e kadar geçen süreçte Türkiye'nin kullandığı buğdayın tonu döviz bazında yaklaşık 100 dolar arttı. Aralık ayı başındaki kur ile hesaplandığında, buğdayın tonu 4,5 liranın üzerine çıktı. Ekmeklik buğday fiyatının tonu, bir ara 5 bin liradan işlem gördü. Böylece buğdayın fiyatı sadece 7 ayda, TMO'nun alım fiyatının iki katından da yüksek bir seviyeye ulaştı. Bu sebeple Türkiye'de ekmek ve makarna başta olmak üzere bütün unlu mamullere arka arkaya zam geldi. Toprak Mahsulleri Ofisinin kasım sonunda yaptığı 385 bin ton ekmeklik buğday ithalatı ihalesinde de ton fiyatı 395 dolar sınırına kadar dayandı. İhracatçı ülkeler de kısıtlamaya giderek kendi tedbirlerini alıyor. Fiyatların daha da artacağı korkusuyla stokçuluk faaliyetlerinde artış yaşanıyor."