ÇANKIRI (AA) - Çankırı'da görme engelli edebiyat öğretmeni Medine Çakır, "Dokunsal Çalgı" projesi kapsamında keman eğitimi alarak ilk dinletisini verdi.
Selahattin İnal Güzel Sanatlar Lisesi Keman Öğretmeni Osman Asiltürk tarafından görme engelli bireylerin de keman çalabilmeleri için "Dokunsal Çalgı" projesi başlatıldı.
Proje kapsamında müzik öğretmeni Asiltürk, kabartma tekniğiyle keman klavyesi hazırlayarak Medine Çakır'a keman eğitimi verdi.
Yaklaşık 3 aylık eğitim sürecinin ardından Medine Çakır, Çankırı Müzesi'nde ilk keman dinletisini gerçekleştirdi.
Doğuştan görme engeli olan ve Halk Eğitim Merkezi'nde edebiyat öğretmenliği yapan Medine Çakır, gazetecilere yaptığı açıklamada, edebiyat ile müziği özdeşleştirmek istediğini söyledi.
Braille alfabesiyle keman üzerine notalar yapıştırarak keman çalmayı öğrendiğini anlatan Çakır, "Bugün hocamla birlikte konser vereceğiz. Zamanını bana ayırdığı için çok teşekkür ediyorum." dedi.
Keman Öğretmeni Osman Asiltürk ise engelli bireylerin de müzik eğitimine aktif bir şekilde katılmaları için çalışma başlattıklarını söyledi.
İl genelindeki görme engellilerle irtibata geçtiklerini dile getiren Asiltürk, "Medine bizim ilk öğrencimiz oldu. Çalgımız üzerine kabartma notaları yerleştirdik. Keman perdesiz bir çalgı. Keman çalma oranı engellilerde çok az. Bu sayıyı artırmak için çalışmalar yapıyoruz." diye konuştu.
Keman üzerine yerleştirilen kabartma sayesinde görme engellilerin daha kolay keman çalabileceğini ifade eden Asiltürk, projeyi il genelindeki diğer görme engellilerle birlikte çalışarak devam ettireceklerini ve farklı çalgılar üzerinde geliştirileceklerini sözlerine ekledi.