KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin (AEÜ), yaklaşık 2,5 yılda tamamlayarak uyguladığı "bütünleşik kalite sistemi" 100 üniversiteye iyi uygulama örneği olarak anlatıldı.
AEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YÖK Kalite Kurulu'nun Ankara'da yaptığı toplantıya Türkiye genelindeki yaklaşık 200 üniversiteden üçer kişilik gruplar halinde kalite sorumlularının katıldığını, bunlara da iyi uygulama örneği seçilen üniversitelerin rektörlerinin kalite süreci hakkında bilgi verdiğini söyledi.
Kalite konusunda başarılı olmuş 6 üniversitenin toplam 200 üniversiteden gelen kalite sorumlularına elde ettikleri başarıları anlattıklarını vurgulayan Karakaya, ilk gün 3 üniversite rektörünün 100 üniversitenin kalite sorumlularına, diğer günde de diğer 3 üniversite rektörünün 100 kalite sorumlusuna süreç hakkında bilgi verdiğini aktardı.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin grubunda İstanbul Yeditepe ve Ankara Üniversitelerinin bulunduğunu dile getiren Karakaya, "Tüm birimleriyle iş süreçlerini teyit ettiren ve TSE'den bu anlamda kalite belgesi alan ilk ve tek üniversiteyiz. Fakat bu üniversitelerin kaliteli olması için yeterli değil. Bunun yanına 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve YÖK'ün dış değerlendirmesini de katarak oluşturduğumuz bütünleşik kalite sistemini iyi uygulama örneği olarak YÖK Kalite Kurulu'nda 100 üniversiteye anlatan 6 üniversiteden birisi olduk." dedi.
Bütünleşik kalite sisteminde, TSE'den aldıkları TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, YÖK'ün dış değerlendirmesi, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'ndaki mali harcama denetimlerinin bulunduğuna vurgu yapan Karakaya, "Bu üç ana unsurla bir sistem oluşturduk. Oluşturduğumuz sistemi iyi uygulama örneği olarak Türkiye'ye sunduk." diye konuştu.
Sistemin, ulusal ve uluslararası standartlara göre kaliteli olma iradesi olduğuna vurgu yapan Karakaya, şunları kaydetti:
"Kalite ile ilgili bir yönetim modelimiz, işleyiş modelimiz ve iş ve oluşlarının verilerinden oluşan yarına bizi emin kılacak güvence sistemimiz var. Sürecimizi insanlara göstererek 'yaşadığımız bu süreçlerle kaliteliyiz' diyoruz. Verileri var. Kalite süreciyle her iş ve oluş kayıt altında ve şeffaf bir yönetim modelimiz var. 2017-2021 yılları arasını içeren 5 yıllık Stratejik Planımızı baz alarak kalite sürecimizi yürütüyoruz. Günlük kararlarımız olmaz. Önceden alınmış kararlarımız iç ve dış paydaşlarımızla paylaşılarak stratejik plana konur. Günü yaşarken o kararları performansa dönüştürüyoruz. Bu performansları da kaydederek güvence altına alıyoruz."
Her üniversitenin kalite sürecini yapmak zorunda olduğuna işaret eden Karakaya, sözlerini şöyle tamamladı:
"2015 yılından itibaren 5 yılda bir dış değerlendirme geçirmesi gerekiyor. Dış değerlendirmeyi geçirirken de zorunlu olduğumuz kalite süreçlerine göre üniversiteyi yönetmek gerekiyor. Üniversitemizde ekibimizle kaliteyi sistematiğe dönüştürdük. Kalite güvencesi haline getirdik ve bunu da ülkemizdeki diğer üniversitelerle paylaşacak kadar bir kabul düzeyine eriştik. Bundan çok onur duydum. Ülkemize faydalı olarak bir yapılanmayı hem yaşadık, hem de yaşamaları için öneride bulunduk."