ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Ulus'taki Türk Telekom binasının kontrol altına alınmasına ilişkin 27'si Kara Harp Okulu Komutanlığı subay adayı kursiyeri 30 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam ediliyor.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki mahkeme salonunda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar ve avukatları ile şikayetçiler Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığının avukatı katıldı.
Duruşmada hazır bulunanların tutanağa geçirilmesinin ardından, olay tarihinde binbaşı rütbesiyle görev yapan, yeni deliller üzerine hakkında iki ay önce dava açılan ve bu davayla birleştirilen sanık Yahşi Ekinci savunma yaptı.
Kara Harp Okulunda öğretim görevlisi olarak çalıştığını belirten eski binbaşı Ekinci, darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz'da Kara Harp Okulunda bulunduğunu kaydetti.
Eski Harekat Eğitim Şube Müdürü Kurmay Yarbay Ömer Ergenekon'un talimatı üzerine gece saatlerinde Ulus'taki Türk Telekom Hizmet Binasına geldiğini ifade eden Ekinci, "Bina tamaman kapalıydı ve güvenlik tedbiri yoktu çevresinde. Ömer Ergenekon binanın içinde bekliyordu. Onları kamuflajlı ve teçhizatlı görünce bir anlam veremedim. Ergenekon'a 'Burada ne yapıyorsunuz?' diye sordum. O da bana 'Tamam senin işin bitti, artık gidebilirsin.' dedi. Bunun üzerine eve gittim." dedi.
Darbe girişimini evinde öğrendiğini savunan Ekinci, Ergenekon'un kendisini neden Türk Telekom binasına çağırdığına bir anlam veremediğini öne sürdü.
Ekinci, sabah saat 09.30 sıralarında birinci amiri Yarbay Mustafa Duyar'ı arayarak, "Komutanım evdeyim, okula geleyim mi?" diye sorduğunu, Duyar'ın da "Gerek yok" dediğini aktaran Ekinci, sonrasında Kara Harp Okulu'na gitmeye karar verdiğini söyledi.
- "Yüzleşmek için buluştum"
Bu sırada kendisini arayan Ömer Ergenekon'un "AŞTİ'nin oradayım, beni de al, birlikte gidelim." demesi üzerine, buradan Ergenekon'u da aldığını dile getiren Ekinci, şunları kaydetti:
"16 Temmuz sabahı AŞTİ'den Ömer Ergenekon'u aldım. 'Beni Türk Telekom'a niye çağırdın?' diye sert bir şekilde sordum. O da bana 'Kara Harp Okulu'nda her şeyi anlatacağım.' dedi. Ben, 'Darbeciler kim, sen de onlardan mısın? Beni kandırdın. Eşimin ve çocuğumun rahatsız olduğunu biliyorsun. Şimdi eşim ve çocuğum ne yapacak? Seni şikayet edeceğim.' dedim. Kara Harp Okulu'nun girişindeki ışıklarda durduğumda Ergenekon araçtan atlayarak kaçtı. Ben de okula gitmeden oradan dönüp, eve gittim. 17 Temmuz'da okula gittim ve kurmay başkanına o gün yaşadıklarımla ilgili bilgi verdim. Bu tarihten sonra kritik yerlerde görev almaya devam ettim. 17 Mart'ta savcılık tarafından davet edildim ve tutuklandım."
Darbe girişiminde herhangi bir katkısının bulunmadığını iddia eden Ekinci, Ergenekon'dan şikayetçi olduğunu söyledi.
Savunmasının ardından Ekinci'nin çapraz sorgusuna geçildi. "Ergenekon ile darbe girişiminin ertesi günü neden görüştünüz?" sorusu üzerine Ekinci, Ergenekon'la yüzleşmek için buluştuğunu savundu.
- "Tutuklanma korkusuyla söylemedim"
"Ergenekon ile görüşmenizle ilgili sıralı amirlerinize bilgi verdiniz mi?" sorusuna Ekinci, "Tutuklanma korkusuyla kimseye söylemedim. 'Görüntülerden biri fark ederse, savcıya açıklarım.' diye düşündüm." yanıtını verdi.
"AŞTİ'den Ergenekon'u aldığınızda size bir şey söylemedi mi?" sorusuna da Ekinci, "Söylemedi, gergindi." karşılığını verdi.
Ekinci'nin avukatı da suçlamaları kabul etmeyerek, müvekkilinin tahliyesini ve beraatini istedi.