Yeni barbunya çeşidi tescil aşamasına geldi

NİĞDE (AA) - Niğde'de yeni barbunya çeşidi tescil aşamasına geldi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Eskişehir Tarımsal Araştırma Enstitüsünce yeni yerli barbunya çeşidi üretim denemesi yapıldı. Ovacık köyünde yeni...

19 Temmuz 2018 Perşembe 14:59
Yeni barbunya çeşidi tescil aşamasına geldi

NİĞDE (AA) - Niğde'de yeni barbunya çeşidi tescil aşamasına geldi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Eskişehir Tarımsal Araştırma Enstitüsünce yeni yerli barbunya çeşidi üretim denemesi yapıldı.

Ovacık köyünde yeni barbunya çeşidinin ekim ve üretim denemesinin yapıldığı tarlada incelemelerde bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş, ilk defa denemesi yapılan yeni barbunya yerli tohum çeşidinde tescil aşamasına gelindiğini söyledi.

Baklagil üretiminin Niğde'nin en önemli kalemlerinden biri olduğunu belirten Baş, "Barbunya da Niğde'nin ekonomisine katkı sağlayan bir tür. Yaklaşık iki yıldır bu yeni çeşidin denemesini yapıyoruz ve tescil aşamasına geldik. Çok olumlu, ciddi sonuçlar aldık. Verim ikiye katlandı. Barbunya üretiminde bu yeni çeşidin isim belirleme çalışması tamamlandıktan sonra ilimiz ve diğer üretimi yapılan illere dağılımı yapılacak." diye konuştu.

Baş, fasulyeyle ilgili de çeşit denemelerinin devam ettiğini ifade ederek, "Fasulye üretiminde Niğde, Türkiye'de dördüncü sırada yer alıyor. Barbunya sınırlı illerde üretiliyor. Niğde bu konuda söz sahibi. Son zamanlarda yemeklik baklagil ihtiyacı artıyor. Bu deneme çalışmasında görüyoruz ki verim artıyor. Çalışmaların tarımsal üretimimize, tarımsal hasılamıza, ekonomimize ciddi anlamda katkı sağlayacağını umuyorum." ifadelerini kullandı.

Yeni çeşit barbunya denemesini yapan çiftçi İslam Özgen de her yıl 300 dönüm alanda barbunya ürettiğini ifade ederek, "Yeni barbunya çeşidi ekimini de iki sezondur 30 dönümlük arazide yaptım. Diğerlerine göre hastalıklara karşı daha dayanıklı olmasının yanı sıra verim olarak da yüksek. Yeni çeşidin çok iyi tutacağına inanıyoruz. Diğer çeşitten dekar başına 250 ila 300 kilogram alırken bu yeni çeşitten 450 ila 500 kilogram hedefliyoruz." dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.