Türkiye'nin en girişimci ve yenilikçi üniversiteleri (2)

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: - "Girişimci üniversite kavramı, bütün üniversitelerde parola olarak benimsenmeli" - "Üniversitelerimizi, dünya çapında bilim yapılan, teknoloji üretilen merkezler haline getireceğiz. Bilim üreten üniversite ile katma değer üreten sanayiyi, birbirinin paydaşı yapacağız. Sanayicinin ihtiyaç duyduğu bilgiyi ve yetişmiş insan kaynağını, üniversitelerimizde üreteceğiz" - TÜBİTAK Başkanı Ergin: - "Sıralamada yer alan ilk 50 üniversitenin ortalama puanları, 2017'de 2012'ye göre yüzde 24 arttı"

29 Aralık 2017 Cuma 15:46
Türkiye'nin en girişimci ve yenilikçi üniversiteleri (2)

ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "girişimci üniversite" kavramının bütün üniversitelerde parola olarak benimsenmesi gerektiğini belirterek, "Üniversitelerimizi, dünya çapında bilim yapılan, teknoloji üretilen merkezler haline getireceğiz. Bilim üreten üniversite ile katma değer üreten sanayiyi, birbirinin paydaşı yapacağız. Sanayicinin ihtiyaç duyduğu bilgiyi ve yetişmiş insan kaynağını, üniversitelerimizde üreteceğiz." dedi.

Bakan Özlü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunda (TÜBİTAK) "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2017" sonuçlarını açıkladı.

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi çalışmasının, veri toplama sürecine 227 kurumun katkı sağladığını bildiren Özlü, "Endeks hazırlanırken bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, iş birliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları altında 23 gösterge dikkate alındı. Bu kapsamda 50'nin üzerinde öğretim üyesi olan 157 üniversitemiz hesaplamaya dahil edildi." diye konuştu.

Özlü, çalışmanın üniversitelere rehber olurken, bir yandan da girişim ve yenilik alanında, toplumsal farkındalık oluşmasına katkıda bulunacağına işaret etti. Üniversiteler arasındaki girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabeti artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Özlü, rekabet arttıkça girişimcilik ekosisteminin de gelişeceğini söyledi.

Dünyada sanayi, üretim ve pazarlamanın kuralları yeniden yazılırken, Türkiye'nin bu süreci izlemekle yetinemeyeceğini vurgulayan Özlü, "Türkiye'yi, Sanayi 4.0 sürecinin aktif bir üreticisi yapmaya kararlıyız. Bilim, sanayi ve teknoloji politikalarımızı bu karar doğrultusunda planlıyoruz. Hiç şüphesiz, bu süreçte en çok üniversitelerimize güveniyoruz. Bütün arzumuz ve çabamız bir eli bilimde, diğer eli hayatın içinde olan bir üniversite anlayışını Türkiye'ye kazandırmak." ifadesini kullandı.

- "Teknolojinin arka bahçesi olmayacağız"

Özlü, "girişimci üniversite" kavramının, bütün üniversitelerde parola olarak benimsenmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Kesin kararlıyız, teknolojinin arka bahçesi olmayacağız. Teknolojiyi, sadece satın alan bir ülke olmayacağız. Kendi insan kaynağımızla, potansiyelimizle ve gücümüzle, yüksek teknoloji üreteceğiz. İhracatımızdaki yüksek teknolojili ürünlerin payını, istikrarlı biçimde artıracağız. Üniversitelerimizi, dünya çapında bilim yapılan, teknoloji üretilen merkezler haline getireceğiz. Bilim üreten üniversite ile katma değer üreten sanayiyi, birbirinin paydaşı yapacağız. Sanayicinin ihtiyaç duyduğu bilgiyi ve yetişmiş insan kaynağını, üniversitelerimizde üreteceğiz. Akademisyenlerimizi amfilerin dışına çıkarıp, sanayi ile buluşturacağız."

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi sonuçlarını, üniversitelerin detaylı biçimde incelemelerini isteyen Özlü, üniversitelerin verdikleri eğitimle sadece öğrencileri değil, kendilerini de çağa uygun biçimde dönüştürmeleri gerektiğini kaydetti.

Özlü, Endeks sonuçlarını hazırlayan TÜBİTAK çalışanlarına teşekkür ederek, listede ilk on sırada yer alan üniversiteleri açıkladı. Özlü, "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2017 sonuçlarına göre, ondan geriye giderek Yıldız Teknik Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Koç Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve birinci sırada Sabancı Üniversitesi." dedi.

- "Üniversitelerin girişimcilik ruhu gelişti"

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin de üniversitelerin girişimcilik ruhunun geliştirildiğine işaret ederek, ilk 10'da yer alan üniversiteler arasında kıran kırana bir yarış olduğunu ve daha hızlı koşmaya alıştıklarını söyledi.

Ergin, ilk 50'ye girmek için üniversitelerin güzel ve verimli bir çalışma sürdürdüklerini dile getirerek, fikri mülkiyet havuzunda yüzde 37, iş birliği ve etkileşimde yüzde 22, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü boyutlarında yüzde 49'luk artış görüldüğünü bildirdi. Sıralamada yer alan ilk 50 üniversitenin ortalama puanlarının 2017'de 2012'ye göre yüzde 24 arttığına dikkati çeken Ergin, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda performanslara yönelik dikkate alınan göstergelerdeki niteliksel derinliği artırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bilimsel araştırma konusundaki verimlilikte istediğimiz etkiyi sağlayamadığımızı görüyoruz. Bunun için niteliksel derinliği artırmak adına kullanılan eşik değerleri ve göstergelerin alt kırılımlarına yönelik kriterlerde değişiklikliklere gidilebilecek."

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2017 sonuçları şöyle:

1 Sabancı Üniversitesi 2 Orta Doğu Teknik Üniversitesi 3 Gebze Teknik Üniversitesi 4 İstanbul Teknik Üniversitesi 5 Boğaziçi Üniversitesi 6İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi 7Koç Üniversitesi 8İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 9Özyeğin Üniversitesi 10 Yıldız Teknik Üniversitesi 11 TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi 12 Abdullah Gül Üniversitesi 13 Atılım Üniversitesi 14 Ege Üniversitesi 15 Gaziantep Üniversitesi 16 Hacettepe Üniversitesi 17 Selçuk Üniversitesi 18 Erciyes Üniversitesi 19Anadolu Üniversitesi
20 Uludağ Üniversitesi 21 Gazi Üniversitesi 22 İzmir Ekonomi Üniversitesi 23 Yeditepe Üniversitesi 24Kocaeli Üniversitesi 25 Sakarya Üniversitesi 26 İstanbul Şehir Üniversitesi 27 Pamukkale Üniversitesi 28 Ankara Üniversitesi 29 Yaşar Üniversitesi 30 Dokuz Eylül Üniversitesi 31 Çukurova Üniversitesi 32 İstanbul Üniversitesi 33 Mersin Üniversitesi 34 Çankaya Üniversitesi 35 Düzce Üniversitesi 36Akdeniz Üniversitesi 37 Karadeniz Teknik Üniversitesi 38 İstanbul Bilgi Üniversitesi 39 Dumlupınar Üniversitesi 40 Bursa Teknik Üniversitesi 41 Hasan Kalyoncu Üniversitesi 42 MEF Üniversitesi 43 Bahçeşehir Üniversitesi 44 Işık Üniversitesi 45 Süleyman Demirel Üniversitesi 46 Gaziosmanpaşa Üniversitesi 47 Türk Hava Kurumu Üniversitesi 48 Namık Kemal Üniversitesi 49Fırat Üniversitesi 50Marmara Üniversitesi

(Bitti)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.