Otogaz pazarı daralacak

- İpragaz Üst Yöneticisi Aratay: - "Otogaz pazarı sürekli gelişen bir pazar ama bu yıl sonunda 2016'ya göre yüzde 1 civarında küçülme bekliyoruz. Bu herhalde ilk kez oluyor, daralmanın fiyat yapısından kaynaklandığını düşünüyorum. Bunun 2018'den sonra tekrar yukarı gideceğini düşünüp hesaplayanlardanım" - "Teknoloji geliştikçe özellikle elektrikli araçlarda talebin artışı ve çevre baskısı başka çözümleri de getiriyor. Kendi adıma bunun ayrı bir fırsat olacağını düşünüyorum" - "Türkiye'nin yeniden ciddi bir ivmelenmeyle hakettiği yerlere geleceğine, 2023 hedeflerini gerçekleştireceğine inanıyorum"

21 Aralık 2017 Perşembe 12:48
Otogaz pazarı daralacak

İSTANBUL (AA) - İpragaz Üst Yöneticisi Eyüp Aratay, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) pazarının ana yapısını otogazın oluşturduğunu belirterek, "LPG'li araç kullanımının sürekli artması bunu tetikliyor. Otogaz pazarı sürekli gelişen bir pazar ama bu yıl sonunda 2016'ya göre yüzde 1 civarında küçülme bekliyoruz. Bu herhalde ilk kez oluyor, daralmanın fiyat yapısından kaynaklandığını düşünüyorum. Bunun 2018'den sonra tekrar yukarı gideceğini düşünüp hesaplayanlardanım." dedi.

Aratay, İstanbul'da basın mensuplarıyla bir araya gelerek, İpragaz'ın stratejileri ve LPG piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İpragaz'ın otogaz tarafında toplam bin 50 bayisinin olduğunu anlatan Aratay, "Türkiye'de otogazda en büyük üçüncü ağa ve yüzde 7 pazar payına sahibiz. Bundan önceki iki üst yöneticimizde önce kuruluş sonra dönüşüm sürecini yaşadık. Benim için üçüncü dönem hikayesinin adı büyüme olacak. Enerji sektöründe büyüyeceğimiz bir dönem olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl, LPG pazarında 4 milyon 103 bin ton satış olduğunu, bunun 3 milyon 140 bin tonunun otogazdan oluştuğunu dile getiren Aratay, şöyle devam etti:

"Otogaz pazarı sürekli gelişen bir pazar ama bu yıl sonunda 2016'ya göre yüzde 1 civarında küçülme bekliyoruz. Bu herhalde ilk kez oluyor, daralmanın fiyat yapısından kaynaklandığını düşünüyorum. Bunun 2018'den sonra tekrar yukarı gideceğini düşünüp hesaplayanlardanım. LPG özelinde söylüyorum, aracını kendisi için bir hafta sonu kullanan arkadaşlar için önemli bir etken bu durum. Bin 50 istasyonumuzda da gözlüyoruz. Ortalama bu bayilerde tüketici alım miktarı 25 lira otogaz müşterisi için. Gelen müşteri neredeyse her gün geliyor ama hep 20-25 liralık gaz alıyor, depoyu doldurmuyor."

LPG sektöründe geçen yıla göre bu yıl dönüşüm hızının arttığına da değinen Aratay, bunun tek nedeninin de fiyat olduğunu düşündüklerini söyledi.

- Elektrik ve LPG'nin ortak kullanımı

Bazı markaların hibrit araçlarına LPG taktıklarını ve güzel sonuçlar aldıklarına da değinen Aratay, şunları kaydetti:

"Bunlar numune boyutundaydı. Hibrit araçlar LPG kullanan insan parmakla sayılır tabi ki. Vizyon olarak İpragaz ailesinin mensubu olduğu SHV Grubu olarak çok ciddi çalışmamız var. Londra Belediyesi'yle dünyanın ilk hibrit LPG'li kamyonunun lansmanını yaptık. Özellikle büyük şehirlerde araçların yarattığı kirlilik son derece önem taşıyor. Elektrik ve LPG'nin birlikte kullanıldığı bir taşıt çözümü ilk defa kullanılmaya başlanmış oldu. Dünyanın ilk hibrit LPG'li kamyonu oldu. Teknoloji geliştikçe özellikle elektrikli araçlarda talebin artışı ve çevre baskısı başka çözümleri de getiriyor. Kendi adıma bunun ayrı bir fırsat olacağını düşünüyorum. Elektrik LPG ortak kullanımı, bir geçiş ürünü olarak tanıtılan LPG'ye de fırsatları beraberinde getirecektir. GO istasyonlarımıza hep yakıt istasyonu dedik, akaryakıt değil. Bu nedenle kısa vadede LNG'nin ciddi bir alternatif olacağını düşünüyorum özellikle ağır taşıtlar için. Orta ve uzun vadede de teknolojiye bağlı olarak elektrikli araçlar için de adımlarımızı atacağız."

- Tüpgaza destek

Aratay, ayrıca doğalgaza erişimi olmayan hanelerde hala tüpgaz kullanıldığını hatırlatarak, bu konunun desteklenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Şu anda İpragaz olarak halka açılma planlarının bulunmadığını vurgulayan Aratay, "SHV Energy'nin bir şirketiyiz. Hollanda'daki köklü bir holdingin parçası. Bu, halka açık bir yapı değil, bir vakıf tarafından yönetiliyor ve bir aile yapılanması var. Dolayısıyla onlar da düşünmüyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin insan gücünün ve genç nüfusunun kendilerine güven verdiğini vurgulayan Aratay, "Bütün bu çerçevede, Türkiye ekonomisinin hakettiği yerde olmadığını düşünüyorum. Dış dünyamızda yaşanan siyasal ve askeri gelişmelerin özellikle Ortadoğu'da, Suriye, Mısır, Katar, Yemen ve Suudi Arabistan'da bir dengeye gelinmesi halinde, Türkiye'nin yeniden ciddi bir ivmelenmeyle hak ettiği yerlere geleceğine ve 2023 hedeflerinin gerçekleşeceğine inanıyorum. Buna inanmamız ve ileri gitmemiz için bizi motive edecek çok şey olduğunu görüyorum." diye konuştu.

Aratay, 2 Ekim'de daha önce bu görevi yürüten Selim Şiper'in Hollandalı şirket Vitol Grubu tarafından satın alınan Petrol Ofisine geçmesiyle İpragaz'ın üst yöneticilik görevini üstlenmişti.



Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.