ANKARA (AA) - OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Başkanı Levent Çamur, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde bölgelerinde birçok yeni fabrika temeli atıldığını belirterek, "Türk sanayicisinin salgın krizini fırsata çevirmeye başladığını görmek memnuniyet verici. Sıkıntılara rağmen yatırım iştahımız azalmadı." ifadesini kullandı.
ORSİAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Çamur, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nin YouTube kanalından canlı yayınlanan "Sektör Konuşuyor" programına katıldı.
Salgın sürecinde sanayicilerin sorunlarını dile getirdiklerine işaret eden Çamur, "Bu puslu günler geride kalıp da her şey normale döndüğünde yapacağımız çok iş, atacağımız çok adım var." değerlendirmesinde bulundu.
Çamur, Türkiye'nin geleceğinin yatırımda, üretimde ve istihdam artışında olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Bunun için de sanayicimize büyük görev düşüyor. Bizim üretmekten, ürettiğimizi satmaktan başka çıkar yolumuz yok. Salgına rağmen en azından Ankaralı sanayicinin yatırımları devam ediyor. Alternatif pazarlar arıyor, ham madde ve lojistik sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz.
Salgında bölgemizde birçok yeni fabrikanın temeli atıldı. Türk sanayicisinin salgın krizini fırsata çevirmeye başladığını görmek memnuniyet verici. Sıkıntılara rağmen yatırım iştahımız azalmadı. Gerek coğrafi konumu gerekse güçlü imalat sanayi altyapısı ve katma değerli ürünlere odaklanabilen yapısıyla Türkiye, tedarikte Çin gibi üretim merkezi olan ülkelerin alternatifi olmaya aday."
- "Uygun koşullarda kredi, üretim artışı demek"
Sanayicinin sorunları ve taleplerine ilişkin de değerlendirmede bulunan Çamur, şu ifadeleri kullandı:
"Öncelikli beklentimiz güven ve istikrar ortamının devamlılığı. Ayrıca kredi ve finansman maliyetleriyle ilgili bankacılık sektöründen beklentilerimiz var. Uygun koşullarda daha fazla kredi fırsatı, şöyle bir dönemde üretim ve ihracatta artış demek. Salgın kaynaklı lojistik, ham madde temini sorunu ve fiyatlarındaki artış belimizi büküyor.
Paslanmaz çelik konusunda yaşanan sıkıntının, yaz aylarında krize dönüşmesinden endişe ediyoruz. Kurdaki artışla ham madde üreticilerinin bir bölümünün iç piyasaya ürün vermek yerine ihraç etmesi kabul edilebilir değil. Bakanlığımızın mutlaka buna bir formül bulmasını bekliyoruz. Kısa çalışma ödeneğinin devam etmesiyle ilgili beklentimiz en üst düzeyde devam ediyor. Ayrıca kamuya yapılacak vergi ve benzeri ödemelerin ötelenmesi, reel sektöre yeni kredi desteği sağlanması da aciliyet taşıyan konuların başında geliyor."