ANKARA (AA) - Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği (AUSDER) Genel Başkanı Erol Yanar, dernek olarak akıllı ulaşım sistemlerinin Türkiye'de profesyonel bir zeminde kullanılabilir ve yaygınlaştırılabilir olması için "birlikte çalışılabilirliğe katkı sağlama" görevini üstlendiklerini bildirdi.
Yanar, Ankara Oteli'nde gerçekleştirilen AUSDER 2. Olağan Genel Kurulu ve Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, akıllı ulaşımın hedefinin, trafikte ölümlü kazaları sıfırlamak olduğunu söyledi.
Bu sistemlerin Türkiye’de profesyonel bir zeminde kullanılabilir ve yaygınlaştırılabilir olması için AUSDER olarak "birlikte çalışılabilirliğe katkı sağlama" görevini üstlendiklerini belirten Yanar, enerji verimliliği sağlamak, karbon salınımını, hava kirliliğini, trafik sıkışıklığını azaltmak ve yolcuların daha güvenli, konforlu ve hızlı ulaşımını sağlamanın da hedefleri arasında olduğunu anlattı.
Yanar, teknolojide ve bilişimde gelinen noktaya işaret ederek, "Teknoloji gelişirken hukuki düzenlemelerin de birlikte yapılması çok önemli. Düzenlemeler hem inovasyonun önünü açmalı hem de yeni teknolojilerin doğru bir şekilde test edilerek halk sağlığı ve güvenliğine olumsuz etki yaratmasını önlemeli." dedi.
- "Nüfusun yüzde 75'i şehirlerde yaşıyor"
PWC Türkiye Kıdemli Ortağı Kıvanç Emiroğlu da dünya nüfusunun, ekonomilerin yönetildiği şehirlere toplandığını, bu yüzden akıllı ulaşım sistemlerinin çok konuşulduğunu dile getirdi.
Türkiye'de de nüfusun yüzde 75'inin şehirlerde yaşadığına dikkati çeken Emiroğlu, şehirlerdeki nüfus yoğunluğunun fazla olmasının ulaşım sistemlerindeki zayıflıktan dolayı kazalara yol açtığını, bunun da ekonomik ve sosyal etkilerinin büyük olduğunu kaydetti.
Emiroğlu, insanların trafikte kaybettiği sürenin çok olması nedeniyle akıllı ulaşım sistemlerinin de tartışmaların merkezinde yer aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Akıllı ulaşım sistemlerinin hayata geçirilmesi için az enerji harcayan, birbiriyle bağlantılı, aynı protokolleri kullanan yeni teknolojilerin geliştirilmesi gerekiyor. Ulaşım araçlarında yaratılan değer, eskiden otomotiv şirketlerindeyken artık yazılım şirketlerinde. Hem tüketiciler hem şirketler için teknolojinin üzerine ürünler ve servisler geliştirilmeli. Şirketlerin ve tüketicilerin bu ürünlere adaptasyonunun önündeki en büyük engel de finansmana erişim. Sadece yollar ve trafik sistemleri değil, aynı zamanda telekom şirketlerinin, GSM şebekeleri ve fiber ağ altyapılarının sağlamlığıyla yapılacak regülasyonlar kritik önem taşıyor. Verilen teşvikler ve yeni hayata geçirilen düzenlemeler dünyada bu ürün ve servislerin adaptasyonu için önemli rol oynuyor."
Büyük kitlelerin adapte olabileceği kolay çözümler üretmenin önemine değinen Emiroğlu, "Türkiye'nin burada alabileceği rol, temel teknolojilere yatırım yapmak yerine, bu teknolojileri kullanarak şehrin problemlerini çözecek servis ve ürün geliştirmek ve bunu Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde pilot olarak uygulayarak dünyaya bu çözümleri ihraç etmek olmalı." diye konuştu.
Konuşmaların ardından, "Aklın Yolu Akıllı Yollar Ödülleri" sahiplerine takdim edildi.
"AUSDER Özel Ödülü"nü Malatya Büyükşehir Belediyesi adına Belediye Genel Sekreteri Ercan Turan, "Belediyecilikte Ulaşımın Aklı Ödülü"nü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi adına Gazi-Ulaş Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, "Hareketlilik Teknolojisi Ödülü"nü İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri AŞ (İSBAK) adına İSBAK Genel Müdürü Muhammet Alyürük, "Sektöre Katkı Ödülü"nü İzmir Büyükşehir Belediyesi adına ASELSAN Trafik Otomasyon ve Sağlık Sistemleri Grup Başkanı Erkan Dorken ve "Medyada Ulaşımın Aklı Ödülü"nü Radyo Trafik adına Radyo Trafik Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan aldı.
Ayrıca, küçük girişimcilere yaptıkları çalışmalarda destek olmak amacıyla 10'ar bin liralık iki "Akıllı Ulaşım Sistemlerini Geliştiren Girişimciler Ödülü", genç girişimci Göktuğ İslamoğlu ile OKB Teknoloji Genel Müdürü Onur Kılıç'a verildi.