ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Sanatta, politikada, sporda, edebiyatta, ekonomide, toplumun her alanında kadın sayısının artması güçlü bir ülke demektir." ifadesini kullandı.
Palandöken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kadınların iş gücüne katılımının ekonomik büyümeye katkısına dikkati çekti.
Kadın esnaf sayısının 1 yılda yüzde 3 artarak 267 bin 183'e ulaştığını belirten Palandöken, şunları kaydetti:
"Sanatta, politikada, sporda, edebiyatta, ekonomide, toplumun her alanında kadın sayısının artması güçlü bir ülke demektir. Öyle ki kadın esnaf sayımız şubatta geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 10 bin 191 kişi artarak 267 bin 183'e çıktı. Bu yüzde 3'lük artışla kadın esnafımızın tüm esnaf içindeki oranı yüzde 15,78 oldu. TESK'in uygulamalı girişimcilik eğitimlerini alarak kendi işinin patronu olma yolunda ilk adımını atan bin 388 kişinin 704'ü kadın."
- "Tarımda işveren kadın sayısı 6 bin"
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da yazılı açıklamasında, kadınların çalışma hayatının her alanında olduğu gibi tarıma da büyük katkıda bulunduğunu bildirdi.
Bayraktar, tarımda çalışan 5 milyon 297 bin kişiden yüzde 45'ini kadınların oluşturduğunu, 2 milyon 382 bin kadının üretimde yer aldığını belirtti.
Tarımda çalışan kadınların yüzde 93,7'sinin sigorta kaydı olmadan, yüzde 79,2'sinin ise herhangi bir ücret almadan çalıştığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
"Tarımda çalışan 2 milyon 382 bin kadının 1 milyon 887 bini ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor. 260 bini kendi hesabına, 229 bini ücretli veya yevmiyeli olarak istihdam ediliyor. Tarımda işveren kadın sayısı 6 bin. Ücretsiz aile işçilerinin 1 milyon 780 bininin, kendi hesabına çalışanların 249 bininin, ücretli veya yevmiyelilerin 199 bininin, işverenlerin ise 4 bininin sigorta kaydı yok."
OSİAD Başkanı Ahmet Kurt da kadınların toplumsal hayattan ötelendiği ülkelerin ilerleyemeyeceğini ifade etti.
Kadına şiddet ve taciz vakalarından büyük üzüntü duyduklarını vurgulayan Kurt, şiddet mağduru kadınların hayata kazandırılması amacıyla geliştirdikleri "Şiddet Mağduru Kadınların Sosyoekonomik Destek Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi"ni tamamladıklarını bildirdi. Kurt, proje kapsamında bugüne kadar kadın sığınma evi, baro ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine şiddet gördüğünü beyan edenler arasından seçilen 50 kadına, kaynakçılık, plastik enjeksiyon ve lojistik eğitimleri verildiğini kaydetti.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Kurt, "Bir kadını değiştirmek, bir hayatı değiştirmek, bir hayatı değiştirmek bir ülkeyi ve dünyayı değiştirmek demektir." değerlendirmesinde bulundu.