Çubuk Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karakuş, yaptığı açıklamada, Yiğitli Mahallesi'ndeki tarihi çeşme ve su kemerinin geri kazanılması için Anıtlar Yüksek Kuruluna başvurduklarını söyledi.
Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından yapılan incelemeye göre çeşmenin 1835 yılında yapıldığını ifade eden Karakuş, "Tam olarak kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen Osmanlı döneminden kalan tarihi Yiğitli köyü çeşmesinin restorasyon çalışması başladı. Ankara taşıyla yapılan çeşmenin arkası moloz taş ile inşa edilmiş ve çeşme alınlığı sivri kemerle kaplı bulunuyor." dedi.
Yiğitli köyü çeşmesiyle birlikte 1800'lü yıllardan kaldığı bilinen tarihi su kemerinin de restore edileceğini dile getiren Karakuş, şunları kaydetti:
"Belediyemiz tarafından yürütülen çalışma kapsamında su kemerinin de restorasyon çalışmaları başladı. Kervancı Köprüsü olarak da adlandırılan su kemeri köye gelmeden yaklaşık bir kilometrelik mesafede yolun sağında yer alıyor. Muhtemelen başka yapılardan getirilmiş devşirme malzemelerle inşa edilmiş, eni yaklaşık 80 santimetre olan su kemerinin yüksekliğiyse yaklaşık 15 metredir. Ankara Valiliği tarafından ayrılan ödenekle yapılan her iki eser de aslına uygun olarak yerlerine konacak ve tarihi dokusu bozulmadan restore edilecek."
Ağılcık ve Yazır mahallelerindeki tarihi çeşmelerin de restore edilerek hizmete girdiğini hatırlatan Karakuş, Ağılcık Mahallesi'nde 1896 ve 1926 yıllarında yapılan iki çeşme ile Yazır Mahallesi'nde 1939 yılında Raşit- Sıdıka Toygar tarafından yaptırılan çeşmenin 120 bin liraya restore edildiğini kaydetti.