Ankara'daki bazı hastanelerde ve Aile Sağlık Merkezlerinde doktorlar adına sahte rapor ve reçete düzenleyen çete, gerçekleştirilen operasyonla çökertildi. Sağlık raporu ve reçetelerin internet üzerinden düzenlenmesi için doktorlara verilen şifreleri ele geçiren, çakma kaşeler kullanan çetenin, sahte reçete vurgunu ile SGK'yı 20 milyon liralık zarara uğrattığı saptandı.
KİŞİSEL BİLGİLERE ULAŞTILAR
Özellikle kanser, ruhsal bozukluklar, kalp hastalıkları gibi fiyatı yüksek ilaç grupları ile hasta bezi ve medikal gereçler yazdıkları reçetelerden 20 milyon liralık vurgun yaptı. Tedavi gören hastaların kimlik bilgileri ve sağlık kurulu raporları ise hastaneye ve sağlık merkezine ait bilgisayar ortamından temin edildi. Ankara'daki bazı eczacılar, medikalcılar ve hastaların yazılan reçetenin sahte olduğunu fark etmesi üzerine Ankara Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri konuyla ilgili geniş çaplı inceleme başlattı. Yatalak hasta olan hasta yakınının "hakkı olan bezi alamadığı" yönündeki başvurusu üzerine soruşturma derinleştirildi. Söz konusu hasta adına hasta bezlerinin kullanılmış olarak kayıtlara girdiğini belirleyen ekipler, 3 medikal firmayı teknik ve fiziki takibe aldı. Söz konusu firma yetkililerinin hasta bezlerinin e-reçete kapsamı dışında olmasını fırsat bilerek çeşitli hastanelerde görevli nöroloji doktorları adına kaşe yaptırdıkları ve bu kaşeleri kullanarak hastaların bilgisi dışında hazırladıkları sahte reçeteleri imzaladıkları belirlendi. Bazı eczacılar ise muayene olmayan hastalar adına reçete yazıldığını, kimi hastaların ise ilaç almadığı halde raporlu ilaç limitini doldurduğunu fark etmesi ile operasyonun düğmesine basıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla "resmi belgede sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık" olayını gerçekleştiren sağlık sektöründe görevli 6 şüpheli şahıstan oluşan çeteye ve birlikte iş tuttukları 3 medikal firmaya yönelik eş zamanlı operasyon düzenledi. 6 şüpheli gözaltına alınırken, 3 medikal firmasında arama yapıldı. Sahte reçeteleri kullanarak devleti 20 milyon lira zarara uğrattığı tespit edilen çetenin, hasta bezlerini kamyonlarla Türkiye'nin çeşitli illerine göndererek anlaşmalı medikal firmalar aracılığıyla sattıkları belirlendi. Piyasa değeri yüksek ilaçların ise ücretsiz olarak alındığı ve el altından piyasa da satıldığı ortaya çıkarıldı.
MÜFETTİŞLER GEÇMİŞE DÖNÜK İNCELEME BAŞLATTI
Resmi belgede sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık olayını gerçekleştiren sağlıksektöründe görevli 6 şüpheli şahıstan oluşan çeteye ve birlikte iş tuttukları 3 medikal firmaya yönelik eş zamanlı operasyon düzenledi. 6 şüpheli gözaltına alınırken, 3 medikal firmada arama yapıldı. Çetenin, hasta bezlerini kamyonlarla Türkiye'nin çeşitli illerine göndererek anlaşmalı medikal firmalar aracılığıyla sattıkları belirlendi. Piyasa değeri yüksek ilaçların ise ücretsiz olarak alındığı ve el altından piyasada satıldığı ortaya çıkarıldı. Çete üyelerinin adreslerinde yapılan aramada doktor kaşeleri ile çok sayıda sahte reçete ele geçirildi. Soruşturmanın devam ettiği ve dolandırıcılığın boyutunu belirlemek amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişlerinin de geçmişe dönük inceleme başlattığı öğrenildi.
12 Aralık 2017 Salı 10:36