Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’yı ziyaret eden Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, ilçeyle ilgili taleplerine ilişkin bir dosya sundu.
Dosyada, akıbeti yılan hikâyesine dönen Cumhuriyet Kulesi de yer aldı.
Cumhuriyet Kulesi’nin akıbetinin ne olacağının görüşüldüğü ziyaretin ardından Hürriyet Ankara’ya konuşan, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, şunları söyledi:
EĞİLİME GÖRE HAREKET EDECEĞİZ
“Biz, Cumhuriyet Kulesi’nin durumuyla ilgili Sayın Başkan Mustafa Tuna’nın düşüncesini almak üzere konuyu gündeme getirdik. Sayın Başkan da ‘nasıl istiyorsanız öyle yapalım’ dedi, ‘istiyorsanız vatandaşa soralım, yapılması isteniyorsa yapalım yapılması istenmiyorsa da yıkalım gitsin’ önerisi oldu. Bunun üzerine, halk oylaması için bir anketşeklinde araştırma yapacağız. Keçiörenlinin genel eğilimi neyse, ona göre hareket edeceğiz.
BAŞINDAN BERİ YAPILMASINDAN YANAYIZ
Başından beri yapılmasından yanayız. Yıkılmasından yana olsak, şimdiye kadar çoktan yıkmıştık. Vatandaşın parası heba olmasın diye düşünmüştük. Yapım için de ciddi bir maliyet gerekiyor. Hatta, şimdiye kadar harcanandan daha fazlası gerekiyor. Kule bizim önceliklerimiz içinde değil. Daha farklı yatırımlarımız var, bütçeyi onlara ayırmak isteriz. Ama vatandaşın gözünde de kulenin yapılması Keçiören’e fayda sağlayacak düşüncesi olursa, onu da bilmek isteriz. İnşallah çözülecek.”
144’ÜNCÜ METREDE KALMIŞTI
“Türkiye’nin en yüksek kulesi” olması hedefiyle 2003’te temeli atılan ve 175 metre olması planlanarak inşaasına başlanan Cumhuriyet Kulesi’nin içerisinde alışveriş merkezi, restoran, kafe, nikâh salonu, sergi salonu, müze, açık ve kapalı seyir terasları gibi farklı bölümler yer alacaktı.
Temelinde 500 ton demir kullanılan kulenin inşaatına toplamda 27 milyon lira harcandı. Müteahhit firmanın zarar ettiği gerekçesiyle 2003-2008 arasında birkaç kez durma noktasına gelen kulenin yapımına 2008 yılında yeniden hız verildi. Büyükşehir Belediyesi, 2008’de Keçiören Belediyesi’ne ‘kulenin imar planına aykırı olduğu’ ve ‘mania hattı’ gerekçeleriyle dava açtı. Dava sonucunda kulenin ruhsatı 2009’da iptal edildi. 144’üncü metredeyken durdurulan kule hakkında verilen karar, Keçiören Belediyesi’nce temyize götürüldü. Cumhuriyet Kulesi, mania engelini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı yeni mania planıyla aştı. Ancak bu kez Danıştay 6’ncı Dairesi, kulenin ruhsat iptali kararını, ‘imara aykırı’ olduğu gerekçesiyle onayladı. İmar plansız kalan kulenin yıkılması yargı kararıyla kesinleşirken günümüze kadar hiçbir gelişme olmadı.
HER İLÇEYE EŞİT HİZMET SUNACAĞIZ
Hafta içinde Büyükşehir Belediyesi’nin birim ve şirketlerinden çalışmalara ilişkin brifingler alan Mustafa Tuna’ya hafta sonu ise AK Parti’li ilçe belediye başkanları ve Büyükşehir Meclis üyeleri, tebrik ziyaretinde bulundu.
İlçe belediye başkanlarından bazılarının katıldığı tebriklerde ilçelerin sorun ve taleplerini dinleyen Başkan Tuna, alt yapıdan, kentsel dönüşüme, sosyal ve kültürel çalışmalardan, Pazar yerlerine, su, imar ve yol gibi pek çok talebi dinleyerek çözüm yolları konusunda gerekli çalışmaların yapılması talimatını verdi. Her çalışmada önceliğinin vatandaşın talep ve isteği olduğunun altını çizen Başkan Tuna, “Her zaman önceliğimiz vatandaş memnuniyeti. Halk ne istiyorsa, ben de o konuya katılırım. Felsefemiz; dürüst, şeffaf ve adil olmak. Her ilçeye, parti gözetmeksizin eşit mesafede hizmet sunacağız” dedi.
Kaynak:Hürriyet