Kurduğu 'müzik dünyası'yla geçmişe yolculuk yaptırıyor

Gaziantep'te yaşayan Özcan, 10 yıl önce biriktirmeye başladığı plak, gramofon, fonograf, pikap ve radyoları "Gramofhan" adını verdiği mekanda sergileyerek eskiyle yeni arasında bağ kuruyor.

24 Eylül 2018 Pazartesi 14:11
Kurduğu 'müzik dünyası'yla geçmişe yolculuk yaptırıyor

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep'te büyük emeklerle biriktirdiği materyalleri "Gramofhan" adı verdiği mekanda sergileyen 42 yaşındaki Mehmet Özcan, kuşaklar arasında bağ kurmayı amaçlıyor.

Duvarları Yeşilçam film afişleriyle süslenen, 1800, 1900'lü yıllardan kalma gramofonlar ve fonograflarla geçmişte yolculuğa çıkaran mekanı gezen vatandaşlar, satışa sunulan plaklardan da alabiliyor.

Geçmişe özlem duyan vatandaşlar veya eskiyi öğrenmek isteyen gençlerin uğrak yeri haline gelen mekanın sahibi Mehmet Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların kaybettiği duygularını hatırlamaları ve kuşaklar arasındaki bağı güçlendirmek amacıyla böyle bir yer oluşturduğunu söyledi.

"Türkiye'de görülemeyecek eserler burada mevcut"

Yaklaşık 10 yıldır plak, gramofon, fonograf, pikap ve radyo biriktirdiğini anlatan Özcan, "Bu bende tutku haline geldi. Eserler çoğalmaya başlayınca bunları insanlarla da paylaşma kararı aldım. Taş plaktan, 45'liklere 20 bin plak var. Toplamda 30 binin üzerinde eser mevcut. Türkiye'de görülemeyecek eserler burada mevcut." dedi.

Özcan, amacının insanların unuttukları duygularını yeniden hatırlatmalarını sağlamak olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Son zamanlarda görüyorum ki insanlar birbirinden uzaklaşmış. Eşler bile birbirinden uzaklaşıyor. Çarşıda, pazarda, trafikte karşılaştığımız insanlar tartışmaya, kavgaya hazır vaziyette. Eskiden insanlar sevecen, cana yakın iyi niyetliydi. Ben bu mekanı tasarlayarak insanları geçmişe götürmek, bizi yeniden aslımıza döndürmek istedim. İnşallah burada küçük de olsa bir kıvılcım başlatmak istiyoruz. Belediyeler başta olmak üzere iş birliğini artırırsak burada sanat ekinlikleri de yapmayı amaçlıyorum."

"Plaklar geri dönüyor"

Kurduğu mekanda 35-60 yaş arasına hitap edeceğini beklerken 20'li yaşlardaki vatandaşların çok büyük ilgi gösterdiğine dikkati çeken Özcan, gençlerin eskiye çok meraklı olduğunu, bilmedikleri eserleri görmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.

Özcan, Gramofhan'a gelen gençlerin plak ve pikap almak istediklerini dile getirerek, "Son zamanlarda bu ihtiyaçtan dolayı haftada 3-4 plak üretiliyor. Bunlar arz talep meselesi. Buraya doğru bir eğilim olduğundan dolayı insanlar yeniden plak üretmeye başladı. Burayı kurarken kuşaklar arası etkileşim ve sosyal bir paylaşım olsun istedim. 18 yaşında bir genç buraya geldiğinde 50-60 yaşındaki birisiyle sohbet edebilsin, bir şey paylaşabilsin. Plaklardaki analog ses duygu eksikliğini tamamlıyor. Plak dinlerken ağlayan insanlar oluyor. İnsanların yeniden bu duygu yoğunluğunu yaşamasını istiyorum." diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.