YALÇIN: “ GERÇEK ENFLASYONLA HİSSEDİLEN ENFLASYON FARKLI”

03 Temmuz 2024 Çarşamba 13:20
YALÇIN: “ GERÇEK ENFLASYONLA HİSSEDİLEN ENFLASYON FARKLI”

Anadolu Yayıncılar Federasyonu tarafından düzenlenen Anadolu Sohbetleri Programının konuğu Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın oldu. Yalçın “bugün açıklanan enflasyon rakamı hissedilen rakam değil” dedi.

Memur-sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Anadolu Yayıncılar Federasyonu tarafından düzenlenen Anadolu Sohbetleri Programının konuğu oldu. Ulusal televizyon ve gazetecilerin hazır bulunduğu programda Yalçın, bugün açıklanan enflasyon rakamları hakkında şunları söyledi.
“Haziran ayındaki enflasyon 1.64 olarak açıklandı. Bu rakam hissedilen değil. Beklenen rakam da bu değil. O yüzden hissedilenle gerçek enflasyon arasında fark var. Elektrik zamlarının 1 Temmuz itibariyle yansıtılmış olması dolayısıyla enflasyonun baskılandığı gözüküyor. Sonraki aylarda bu kendini gösterecektir. Sistematik bir şekilde Haziran aylarındaki enflasyon ile hissedilen enflasyon beraberinde tartışmaları getiriyor. Çünkü Temmuzda memur maaşlarına ilişkin zamlarla enflasyon farkı uygulanacağı için  Burada 6 aylık 24.73 yıllık 71. 60 enflasyon oluştu. Yılın ikinci 6 ayı için hakem kurulu kararıyla yüzde 10 zam öngörülmüştü toplu sözleşmede biz de uzlaşamamıştık genel hükümlerde. Hizmet kollarının 11 tanesinde uzlaşmıştık. Ama genel hükümler hakem kurulu kararıyla hayata geçmişti. O yüzden 8.46’lık bir enflasyon farkı oluştu. 19.31 de 6 aylık zamla birlikte 6 aylık zamla birlikte enflasyon farkı ile birlikte ücretlerdeki artış oranı ortaya çıkmış oldu.
Yalçın sözlerine şöyle devam etti:
MEMUR İÇİN EN İYİ ZAM DÜŞÜK ENFLASYON VE PİYASA İSTİKRARI
“Bu durumda memur emeklisine de memura da15 Temmuz itibariyle  19.31’lik bir zam yansıyacak. En düşük memur maaşı 30. 560’tan 36.400 rakamlarına ulaştı. Emekli de en düşük 14.760’tan 17.585’e ulaşmış oldu. 
Memurun bu rakamlarla zorlanacağı ortada. Özellikle kiralar konusu, memurun en muzdarip olduğu konu. %25 sınırının kalkmış olması da memurda bir tedirginlik oluşturuyor. Memur emeklilerini de görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bağ koptu bu yüzden memur emeklileri ciddi  anlamda mağdur durumdalar. Seyyanen zamdan memur emeklilerinin faydalandırılmamış olması, maaşları da düşürüldü ve 65 yaşından önce emekli olanlar bu anlamda pişman durumdalar.  Ümit ediyoruz ki enflasyon hayatımızdan tamamen çıksın beklentimiz o, ve aldığımız ücretler de kalsın, erimesin. 6 aylık alınan yüzdelik zammın üzerine, enflasyon çıktığı anda ücret kayıpları başlıyor ve ücretlerde erime oluşuyor. Şu an 19.31 dediğimiz rakamın iyileşme olarak gözüken kısmı 8.6'sı enflasyon farkı. Enflasyon farkı aslında memurun gecikme alacağı. Biz bu toplu sözleşmede üçer aylık zam öngörüsünü ortaya koymuştuk, taleplerimizi bunun üzerine inşa etmiştik. 
 Piyasa istikrarı sağlansın, enflasyon düşsün, memur için en iyi zam düşük enflasyon ve piyasa istikrarıdır. Ümit ediyoruz ki enflasyonla mücadelede başarılı olunur. Bu milletimiz açısından son derece önemli

MALİYE BAKANI’NIN ÇALIŞMALARINI ÖZENLE TAKİP EDİYORUZ
Ekonomik anlamda bir disiplin yürütülüyor olması bizim umudumuzu arttırıyor. Gelir adaletinin sağlanması, toplumsal barışın tesis edilmesi, vergi politikaları ile alakalı bir durumdur. Doğrudan vergi ile dolaylı vergi arasında ki makası tersine çevirmediğimiz müddetçe bu tartışma daha da büyüyerek devam edecektir. Dolaylı vergi oranımız %67, doğrudan vergi oranımız %33. Bu tam tersine dönmeli, doğrudan vergiyi temin ederseniz servetten vergi alırsanız bu sizi doğru yere getirir, sabit gelirlerden dolaylı belge ile ÖTV, KDV ve benzeri vergilerle bunu tesis etmeye çalışırsanız bu alt gelir grubu ile üst gelir grubu arasındaki makası açar, orta gelir grubunu da ortadan kaldırır. Bu da toplumlar açısından en büyük riski oluşturur. Orta direği ayakta tutmanın yolu gelir adaletini sağlamak. Bu açıdan maliye bakanının vergiye ilişkin tartışmalarını özenle ve dikkatle takip ediyoruz. Bu tartışmaları bile doğru buluyoruz. Bunların tartışılmaması zaten yanlış. Devlet bu konuda kararlı olmalı. Vergi afları gibi düzenlemeler toplumu daha da huzursuz edecek. Vergi mutlaka tahsil etmeli. Doğrudan vergiyi tahsil etmeli bunun yolu buradan geçiyor.  Az kazanandan, az çok kazanandan çok verginin tesis edilmesi vergi oranlarını sabitlenmesi önemli.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.