Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki Aile ve Sosyal Politikalar (ASP) Gençlik ve SporKulübü tarafından Türkiye genelinde kamplarda kalan binlerce Suriyeli çocuk için "Bir Fırsat Ver" sloganıyla "bocce" sporu çalışmaları başlatılacak.
Kamp merkezlerinde kurulacak bocce sahalarında profesyonel antrenörlerce eğitilecek çocuklar, daha sonra "ASP Gönül Adımları Türkiye Bocce Ligi"nde yarışacak.
ASP Gençlik ve Spor Kulübü Genel Başkanı Gürdal Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü'nde Suriyeli çocukların rehabilitasyonuna sporla destek sağlayacak yeni bir projeyi başlatma kararı aldıklarını bildirdi.
Gümüş, "Türkiye'de geçici koruma statüsünde bulunan Suriyeli çocukların da spor, sanat ve kültür faaliyetlerinden düzenli olarak yararlanmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda 18 Aralık Dünya Uluslararası Göçmenler Günü'nde 'Bir Fırsat Ver' sloganıyla uzun soluklu bir projeyi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz." dedi.
Projenin Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Kilis, Mardin, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep ve Malatya'daki kamp merkezlerindeki çocukları kapsadığını aktaran Gümüş, "26 ayrı kamp merkezinde öncelikle kapalı bocce sahaları yapılmasını ve bu kamplarda yaşayan Suriyeli çocuklara bocce eğitimleri verilmesini planlıyoruz. Antrenörlerimizi yetiştirdik ve sertifikalandırdık." ifadelerini kullandı.
"ASP Gönül Adımları Türkiye Bocce Ligi'ni başlatacağız"
Gürdal Gümüş, projenin koordinasyonunun ASP Spor Kulübü'nün kamp merkezlerindeki şubeleri aracılığıyla sağlanacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2018 yılı şubat ayında başlayacak ve iki ay sürecek temel eğitimlere 2 bin civarında Suriyeli çocuğun katılmasını planlıyoruz. Ardından 32 erkek ve 32 kız takımından oluşan, iki devreli lig sistemiyle gerçekleştireceğimiz 'ASP Gönül Adımları Türkiye Bocce Ligi'ni başlatacağız. Ligi kız ve erkek sporcuların yarışabilecekleri şekilde planladık.
T.C. vatandaşlık kimliğine sahip olmadıkları için resmi sporcu lisansı çıkartılamayacağından, spor kulübümüz tarafından özel statüde lisanslamaları yapılacak. Proje kapsamında sporun yanı sıra çocuklar eğlence, sinema, gezi gibi etkinliklere de katılacaklar."
Halihazırda kamplar dışındaki bazı bölgelerde spor kulübünün faaliyetlerinden yararlanan Suriyeli çocukların bulunduğuna dikkati çeken Gümüş, bu çocuklardan vatandaşlık elde edenlerin ulusal müsabakalarda başarılar ortaya koyduğunun altını çizdi.
Gümüş, "Psikososyal destek kapsamında, bu başarıları arttırmak, onların sosyal uyumsuzluklarını ortadan kaldırmak, aidiyet duygularını güçlendirmek ve okullaşmalarına katkı sağlamak amacıyla daha fazla çocuğun spor, sanat ve kültürel faaliyetlerden istifade etmelerini hedeflemekteyiz." dedi.
"Türkiye'de doğan Suriyeli çocuk sayısı 250 bin civarında"
Türkiye'ye sığınan 3 milyonu aşkın Suriye vatandaşının neredeyse yarısının 0-18 yaş aralığındaki çocuklardan oluştuğuna dikkati çeken Gümüş, şöyle devam etti:
"Geçici barınma merkezlerinde her gün 125 çocuk dünyaya geliyor. Sadece ülkemizde dünyaya gelen Suriyeli çocuk sayısı 250 bin civarında. Geçici barınma merkezlerinde yaşayanların sayısı ise 235 bin. Spor kulübü olarak öncelikli hedef grubumuz, geçici barınma merkezlerinde yaşayan 12-18 yaş aralığındaki Suriyeli çocuklar olacak."
Gümüş, projede İçişleri Bakanlığı Göç idaresi Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu'nun önemli desteğini aldıklarını aktararak, ilerleyen süreçte Suriyeli çocukları bocce dışındaki spor branşlarıyla da tanıştırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
7 binin üzerinde lisanslı sporcusu var
ASP Spor Kulübü olarak kurumsal bakım hizmetinden faydalanan çocuk, engelli ve yaşlı vatandaşlar ile şehit ve gazi yakınlarının çocuklarına yönelik spor faaliyetleri gerçekleştirdiklerini anımsatan Gümüş, 26 farklı spor branşında 7 bin 490 lisanslı ve 3 bin 540 aktif lisanslı sporcuyla düzenli olarak federasyonların spor faaliyetlerine katıldıkları bilgisini paylaştı.
Gümüş, ulusal ve uluslararası alanda her geçen gün artan başarılarla Türkiye ve dünya sporuna önemli katkılar sağladıklarını vurgulayarak, sporu, dezavantajlı durumdaki kişilerin rehabilitasyon süreçlerine katkı sağlamak amacıyla etkin olarak kullanmaya çalıştıklarını ve bu kapsamda son 2 yılda önemli sonuçların elde edildiğini kaydetti.