TIRPANLAR ÇEKİÇLENECEK, EKİNLER BİÇİLECEK

18 Temmuz 2024 Perşembe 09:43
TIRPANLAR ÇEKİÇLENECEK, EKİNLER BİÇİLECEK

Altınköy'de hasat zamanı geldi. 100 yıl öncesinin köy hayatını şehre taşıyan Altınköy Açık Hava Müzesi'nde hasat heyecanı başladı.

Köy yaşantısının güzelliğini ve toprağın bereketini gözler önüne serecek olan "Altınköy Hasat Şenliği", 19 Temmuz Cuma günü gerçekleştirilecek. Artık bir gelenek haline gelen "Hasat Şenliği", Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki'nin köy meydanında tırpan bileylemesi ile başlayacak. Ardından ziyaretçilere köy hayatının tüm gelenekleri bir bir yaşatılacak.

TIRPANLAR ÇEKİÇLENECEK, EKİNLER BİÇİLECEK

Hasat Şenliği, Başkan Tiryaki'nin köy meydanında tırpan bileylemesi ile başlayacak. Bileylenen tırpanlar ile maniler eşliğinde buğday tarlasına yürüyen katılımcılar, buğday tarlasında ekinleri biçecek. Daha sonra biçilen ekinler harman yerine taşınacak ve burada atlar ile düven sürülecek. Buğdayların patoza vurulmasının ardından hasat, eşekler ile su değirmenine taşınacak. Su değirmenine taşınan buğdaylar burada öğütüldükten sonra una, daha sonra da ekmeğe dönüşecek. Bu etkinlikler sayesinde ziyaretçiler, buğday tanesinin ekmek olma yolculuğuna yakından şahitlik etmiş olacak.

Köy ritüellerinin ve köy geleneklerinin tanıtıldığı etkinlikler bu kadarla sınırlı kalmayacak. Hızar atölyesinde tomruk biçilmesinden, çamaşırhanede maniler eşliğinde çamaşır tokaçlamaya, buğdayın ayıklanmasından dibekte buğday dövmeye kadar köy hayatının zengin mirası da gelecek nesillere aktarılacak.  

HERKESİ BEKLİYORUZ

Altınköy'ün 100 yıl öncesinin köy yaşamını öğretmesi açısından bir okul görevini üstlendiğini belirten Başkan Tiryaki "Sütün fabrikada üretildiğini, salatalığın ağaçta yetiştiğini sanan ve böyle büyüyen çocuklarımız var. Biz, burada eski köy yaşamını öğrensinler istiyoruz. Hasat Şenliği artık gelenekselleşti. Bu gelenek sayesinde geleneksel kültürümüzü, değerlerimizi, hepimizin anılarında var olan bu zengin kültür mirasını gelecek nesillere aktarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Buğdayın nasıl ekmeğe dönüştüğü, köyde neler yapıldığı, teknoloji olmadan hayatın nasıl yaşandığı bu etkinlikte tüm detayları ile görülebilir. Gelenek ve göreneklerimiz kalıcı,  toprağımızın bereketi ise daim olsun inşallah…" dedi.

Bu güzelliklere yakından şahit olmak isteyen herkesi Cuma günü Altınköy Açık Hava Müzesi'ne beklediklerini sözlerine ekleyen Başkan Tiryaki "Özellikle çocuklarımızın Altınköy'e gelmesi, bu değerlerimizi, gelenek ve göreneklerimizi yakından görmesini çok istiyoruz." dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.