İSTANBUL (AA) - Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil "Bankalar olarak bizim yatırımcı ilişkilerinin tek sorumlusu olmak gibi bir merakımız yok. Dolayısıyla sermaye piyasalarının kesinlikle gelişmesini istiyoruz." dedi.
Erbil, TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi kapsamında düzenlenen "CEO'ların Gözüyle Yatırımcı İlişkileri Katma Değeri" panelinde yaptığı konuşmada, "yatırımcı ilişkilerini", Türkiye’deki öncü şirketlerde 20 yıl kadar önce başlayan bir meslek olarak niteledi.
Güvenin sağlanması konusunda üst yönetimin etkisine işaret eden Erbil, şunları kaydetti:
"Bu iş üst yönetim olarak bizler tarafından yapılmalı. Ancak bizler derken de bunların temel etkilerini söylemekten ziyade yaptığımızı göstermek önemli. Bunların gerekli olduğuna inanıyorum. Topyekun üst yönetimin yatırımcılara bir şekilde hesap vereceği platformları hazırlamaya çalışıyoruz. Bizim bankalar olarak ekonomideki rolümüz, yüz binlerce şirketin günlük nakit akışı için finansman sağlamak. Bankalar olarak bizim yatırımcı ilişkilerinin tek sorumlusu olmak gibi bir merakımız yok. Dolayısıyla biz sermaye piyasalarının kesinlikle gelişmesini istiyoruz."
- "Aklın yolu bir, yatırımcı ilişkilerini düzenlemekte fayda var"
Anadolu Grubu İcra Başkanı Hurşit Zorlu da yatırımcı ilişkilerinin yatırımların finans dünyasına açılan penceresi olduğunu, o pencerenin önünde de yatırımcı ilişkileri departmanının, CEO’nun ve finans direktörünün (CFO) bulunduğunu aktardı.
Yatırımcı ilişkilerinin şirket içinde önemli bir fonksiyonu olduğunu patron ya da yönetim kuruluna anlatmanın gerekliliğine işaret eden Zorlu, yönetim kurullarının bu konulara nispeten uzak kaldığını söyledi.
Zorlu, yatırımcıların beklentilerini, şirketle ilgili kritiklerini ve bu konulara nasıl baktıklarını yönetim kurullarına aktaracak bir mekanizmanın geliştirilmesi gerektiğini belirterek, CEO’lara düşen görevin bu konuları yönetim kurullarına taşımak olduğunu kaydetti.
Borç piyasalarındaki bono ve tahvilleri yatırımcı ilişkileri biriminin yönetmek durumunda olduğunu ifade eden Zorlu, “Yönetim kurullarının bağımsız üyeleri dahil herkesin bu konudaki sorumluluğunu hatırlatmak lazım. Aklın yolu bir... Yatırımcı ilişkilerini düzenlemekte fayda var.” diye konuştu.
- "Aktif yatırımcı ilişkileri stratejimizin olması çok önemli"
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ise şirket yönetiminde yer almayan hissedarların haklarının korunması ile şeffaf ve tutarlı iletişimin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Şirketin CEO'su olarak yönetim kuruluna karşı sorumluluğumuz var ancak yönetim kurulunda temsil edilmeyen kurumsal ve bireysel yatırımcılarımız da şirketimizin ortağı, onlara karşı da sorumluluklarımız var. TAV’da halka açıklık oranımız yüzde 44 seviyesinde ve binlerce yatırımcımız bulunuyor. Şirketin bilinirliği, adil değerinde işlem görmesi, borsadaki işlem hacmi ve yatırım yapan hissedar sayısının artmasında aktif yatırımcı ilişkileri stratejimizin olması çok önemli."
- "Giderek daha fazla şirket halka açılmalı"
Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Paul Doany, 2005 yılında pek çok bireysel yatırımcının yatırım yapmaktan çekindiğini belirterek, "2008'de halka açıldığımızda çalışanlarımızın bir kısmının primlerini şirket hissesi olarak ödemeyi önerdik. Onların da bunun bir parçası olmasını istedik." dedi.
Doany, yatırımcı hakları ve hissedarlar açısından bakıldığında son 10 yılda giderek daha fazla insanın Türkiye'ye yatırım yapmaya istekli olduğunu ifade ederek, "Giderek daha fazla şirket halka açılmalı. Biz, bağlı kuruluşlarımızın da borsada yer almasını istiyoruz, bunu teşvik ediyoruz." diye konuştu.