Toprak işlemesiz tarım tekniği çiftçiye tasarruf sağlıyor

- Yozgat'ta tahıl üretiminde denemesi yapılan anıza doğrudan ekim yöntemi, toprak işlemeli yönteme göre yakıt masrafını 6'da bir oranında düşürüyor - İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özdemir: - "Bu teknik, yakıt masrafını düşürdüğü gibi bunun yanında alet ekipman yıpranmasını da önlüyor"

15 Kasım 2017 Çarşamba 10:26
Toprak işlemesiz tarım tekniği çiftçiye tasarruf sağlıyor

YOZGAT (AA) - Yozgat'ta tahıl üretiminde deneme amaçlı yapılan toprak işlemesiz tarım tekniğiyle üreticilerin üretim maliyetlerinde tasarruf sağlandı.

Toprak işlemeli tarımda dekarda ortalama 6 litre yakıt sarfiyatı yapılırken, toprak işlemesiz tarım tekniği olarak adlandırılan anıza doğrudan ekim yönteminde yakıt sarfiyatı bir litreye kadar düşürülebiliyor.

Normal tahıl ekimi sürecinde üreticiler, ekim öncesi tarlayı pullukla sürme, iki kez otla mücadele ve ekime hazırlık için en az 4 kez tarlasını işlemden geçiriyor. Toprak işlemesiz tarım yönteminde ise sadece mibzerle ekim yapılarak tek işlemde tohum ekimi yapılabiliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, AA muhabirine, toprak işlemesiz tarım tekniğini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını anlattı.

Toprak işlemesiz tarımda çiftçinin maliyetleri büyük oranda düşürdüğünü ve özellikle yakıtta büyük tasarruf sağladığını vurgulayan Özdemir, "Bu teknikle aynı zamanda toprağın yapısı da bozulmuyor. Böylece çiftçi daha fazla ürün ve gelir elde ediyor." dedi.

Özdemir, bu sistemle tarlada kalan ekin saplarının da tarlaya organik gübre olarak geri döndüğünü anlatarak, şunları kaydetti:

"Normal yöntemde, tarla pullukla sürülüyor, kaz ayağı çekiliyor, otla mücadele için ikinci kez kazayı çekiliyor, mibzerle ekiliyor, ekim sonrası merdane çekiliyor. Bunların hepsi yakıt sarfiyatına yol açıyor. Anıza ekimde ise sadece mibzerle ekim yapılıyor. Bu teknik, yakıt masrafını düşürdüğü gibi bunun yanında alet ekipman yıpranmasını da önlüyor."

Tarla sürülmediği için toprakta nem kaybının da yaşanmadığına işaret eden Özdemir, "Bölgemiz az yağış almaktadır. Buna karşılık tarla sürüldüğünde alttaki nemli kısım üst tarafa çıkartılıyor ve nem kayboluyor. Toprak işlenmediğinde ise toprak nemini koruduğu gibi yüzeyde kalan anız toprağın neminin kaybolmasını da önlüyor." ifadelerini kullandı.

Özdemir, 3 bin dekar toprak işlemesiz tarımda yaklaşık 15 bin litre mazot tasarrufunun olduğunu ve bunun da bugünkü rakamlarla yaklaşık 75 bin liranın çiftçinin cebinde kalması anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Toprak işlemesiz tarım tekniğini uygulayan Boğazlıyan ilçesine bağlı Yenipazar beldesi çiftçilerinden Mustafa Özer de iki yıldır bu teknikle ekim yaptıklarını ve çok memnun kaldıklarını belirtti.

Daha önce toprak işlemeli tarımda yakıt giderinin önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Özer, "Toprak işlemeli tarımda dekar başına yaklaşık 6 litre mazot tüketimi oluyordu. Bunda ise verimde düşüş olmaması şartıyla mazotta dönümde 4-5 litre karımız oluyor. Tarlayı her yıl kullanıyoruz. Bir yıl hububat ekimi bir yıl yem bitkisi ekiyoruz. Önceden nadasa bırakılıyordu. Şimdi ise her yıl ürün alıyoruz. Bu şekilde tarladan daha fazla gelir elde ediyoruz, kaybımız olmuyor. Bütün çiftçilerimize toprak işlemesiz tarımı öneriyoruz." diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.