Saraykent Süt Üreticiler Birliği Başkan Kaya: "Üreticinin sütünü en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz"

YOZGAT (AA) - Yozgat'ın Saraykent Süt Üreticileri Birliği Başkanı Necmettin Kaya, Yozgat Et ve Süt Kurumu süt ünitesinin hizmete açılmasıyla il genelinde üretilen sütün daha iyi değerlendirileceğini söyledi. Kaya, gazetecilere yaptığı...

14 Aralık 2020 Pazartesi 15:43
Saraykent Süt Üreticiler Birliği Başkan Kaya:

YOZGAT (AA) - Yozgat'ın Saraykent Süt Üreticileri Birliği Başkanı Necmettin Kaya, Yozgat Et ve Süt Kurumu süt ünitesinin hizmete açılmasıyla il genelinde üretilen sütün daha iyi değerlendirileceğini söyledi.

Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, Saraykent, Kadışehri, Sorgun ve Akdağmadeni ilçelerine bağlı köylerden süt aldıklarını belirterek, "Sezonun en dip yaptığı bu dönemde günlük 3,5 ton süt topluyoruz. Şubat ayında sezon açılır ve ağustos ayına kadar günlük 10 tona kadar süt alıyoruz." dedi.

Yaklaşık 450 kişiden ev ev süt topladıklarını dile getiren Kaya, "Topladığımız sütleri Konya ve Aksaray'a gönderiyoruz. Çiğ süt fiyatlarına zam yapıldı, 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere çiğ sütün litresi 2,80 lira ve 30 kuruş primle 3,1 liraya yükseldi. Bu üreticilerimiz açısında çok iyi oldu. Biz üreticilerimizden yaklaşık, 2,5 liraya alacağız. 30 kuruş nakliye ve personel gideri olarak kullanılacak." diye konuştu.

Kaya, marketlerde süt fiyatlarının yüksek olmasının en büyük nedenlerinden birinin nakliye olduğunu belirtti.

Yozgat'ta toplanan sütün 500 kilometredeki Konya'ya gönderildiğini orada, paketlenip tekrar marketlere geldiğini anlatan Kaya, "Nakliyeden dolayı market satışlarında fiyatlar yükseliyor. İnşallah Yozgat Et Süt Kurumu'nun süt kısmı 2021'de hizmete açılacak. Süt kısmının açılması ilimizde hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Kaya, üreticilerin en fazla yem fiyatının yüksekliğinden şikayetçi olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yem fiyatlarının yüksek olmasının sebebi, buğday, arpa, mısır, gibi yemin hammadde fiyatının yüksek olmasındandır. Hayvancılık yapan üreticimiz, samanı, silaj ve kabaya yemini kendi ürettiği zaman girdi maliyetleri de düşecektir. Bu nedenle biz üreticilerimize yem konusunda kendilerinin de üretim yapmasını öneriyoruz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.