Kiralardaki fahiş artışa karşı önemli bir formül

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, asrın felaketi depremlerden sonra gündemin öncelikli sorunu haline gelen konut kiralarındaki fahiş artışa karşı önemli bir formül önerdi. Akçam, yapılacak yeni düzenlemeler ile kiralamak için konutu üretecek kuruluşlara vergi avantajı sağlanması çağrısında bulundu.

20 Mart 2023 Pazartesi 13:37
Kiralardaki fahiş artışa karşı önemli bir formül

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, asrın felaketi depremlerden sonra gündemin öncelikli sorunu haline gelen kiralardaki fahiş artışa karşı önemli bir formül önerdi. Kiralamak için konutu üretecek kurum ve kuruluşlara  vergi avantajı sağlanması çağrısında bulunan Oda Başkanı  Hakan Akçam, "Şu ana kadar sadece satmak için gayrimenkul üreten TOKİ'nin yanı sıra belediye şirketlerinin de sisteme dahil edilmesi ve kiralama yapabilmeleri üzerinde durulması gerekir." dedi.

ÖRNEK AVRUPA'DAN

Avrupa ülkelerinde uygulanan formüle göre şirketlerin belli bir süre kiraya verilmek şartıyla ev veya işyeri üretebildiklerini belirten Akçam, "Yapılacak düzenlemeler ile vergi istisnaları uygulanacağı için bu gayrimenkullerin maliyeti piyasadaki benzerlerinden daha düşük olacak. Gayrimenkul sahibi firmalar, kira geliri elde etmenin yanı sıra bu mülkleri bilançolarına değer olarak da işleyebilecek.

SİSTEM KİRA ARTIŞLARINI FRENLER

Kira artışını frenlemesi beklenen bu sistemde, sadece satmak için konut üreten TOKİ'nin de faydalanması ve kiralamak üzere de gayrimenkul üretmesi gerekir. TOKİ'nin yanı sıra gayrimenkul üreten belediye şirketlerinin de sisteme dahil edilmesi gerekir. Bahse konu formülün hayata geçirilmesiyle kira artışını orta vadede engellemiş olur." diye konuştu. 

VERGİ VE KDV'DEN MUAF TUTULABİLİR

Kira amaçlı konut üretimine ilişkin yeni düzenlemeler yapılması gerekeceğine dikkat çeken Akçam, "Sadece kiralamak amacıyla konut üreten kurum ve kuruluşlar, kira gelirlerinden alınan vergi ve KDV'lerden muaf tutulabileceği gibi indirim de uygulanmalıdır. Böylece kiralama amaçlı konut üretiminin cazip hale getirilebileceği düşünülmektedir. Kiradan alınan vergi tutarlarının, bu amaçla hizmet edecek şirketler için farklı uygulanması, yasal alt yapının değiştirilmesi, beyanname zorunluluğu gibi uygulamalarda da farklılığa gidilmesi için çalışma yapılması gerekir. Yasal altyapının oluşturulması durumunda, satış amaçlı üretim yapan bazı şirketlerin de bu sistemi dönebileceği beklenmektedir." ifadelerini kullandı.

HOLLANDA ÖRNEĞİ

Hollanda'nın ev sahiplerine kira sınırlaması getirme kararı aldığını anımsatan Akçam şöyle devam etti: "Hollanda, yüksek kira artışlarının önüne geçmek için kira bedellerine sınırlama getirme kararı aldı. Buna göre, ev sahipleri, evlerini hükümetin belirlediği değerin üzerinde fahiş fiyatlara kiraya veremiyor. Türkiye’de de buna benzer bir yöntem getirilmelidir. Ancak Hollanda’dan farklı olarak kira artışlarına getirilecek limitler bölgesel olacak. Bu kapsamda, Türkiye’de başta büyükşehirler olmak üzere belli bölgelerdeki kira artışlarına bir sınırlama getirilebileceği gibi formüle edilebilir. Türkiye’nin tamamı için değil bu. Örneğin daha çok İstanbul gündemde ve İstanbul’un belli bölgelerinde bu yüksek artışlar söz konusu. Bu bölgeler belirlenebilir ve buna göre oransal sınırlamalar getirilebilir. Hollanda bunu yaptı. Türkiye’de de benzer bir uygulama artık olmalıdır.

Mülk sahiplerinin mağdur olmaması için de kira gelirlerinden alınan vergilerde indirime gidilmesi gibi öneriler de dikkate alınarak, değişik formüller devreye alınabilir. Böylece konut arzı karşılanarak kira artışları dizginlenmiş olur" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.