İSTANBUL (AA) - Kaspersky araştırmasına göre, kadınların yüzde 46'sı uzaktan çalışmanın ekipler arasında cinsiyet eşitliğini iyileştirdiğini belirtiyor.
Kaspersky'den yapılan açıklamaya göre, cinsiyet eşitliği fikri bedensel bir temsilin ötesinde bir anlama karşılık geliyor. Bu kavram aynı zamanda algıları, duyguları, klişeleri ve fırsatları da kapsıyor. Bugün kadınların üçte ikisinden fazlasının (yüzde 69) dahil oldukları teknoloji rollerinde ilk günden itibaren görüşlerine saygı duyulduğundan emin olmaları olumlu bir adım olarak öne çıkıyor. Evden çalışmanın yaygınlaşması bu alanda olumlu bir etki yaratırken, kadınların yüzde 46'sına göre uzaktan çalışma ekipler arasında cinsiyet eşitliğini iyileştiriyor. Ancak cinsiyet temsiline ilişkin algılardaki küresel iyileşmeye rağmen, kadınların üçte birinden fazlası (yüzde 38) teknoloji sektöründe kadın eksikliğinin onları bu alana girmekten alıkoyduğu inancının taşıyor.
Rakamlar nispeten düşük görünse de kademeli iyileştirmeyle tam eşitlik arasındaki boşluğu vurgulayan bir kısım var. Bu düşünce, kadınların yüzde 44'ünün erkeklerin teknoloji alanında daha hızlı ilerlediğini düşünmesiyle de destekleniyor. Benzer bir oranın (yüzde 41) daha eşit cinsiyet ayrımının kariyer yolculuğunu iyileştirmeye ve bu alandaki uyumsuzluğu düzeltmeye yardımcı olacağı konusunda hemfikir olduğu göz önüne alındığında, fırsat ve eşitlik arasındaki bağlantının kurulmadığı sonucuna varmak mümkün oluyor.
Kadınların olumlu kariyer deneyimlerinin tüm dünyaya pozitif yansıması için başta fırsatlara ve deneyime erişimlerini sağlamak, daha fazla mentörlük veya staj programları sunmak dahil olmak üzere teknolojide kadın kariyerini desteklemek için önemli adımlar atmak gerekiyor. Teknoloji sektöründe kadınların çalışıp başarılı olduğu bir yer olduğu inancını aşılamak için yolculuğu bir an önce hızlandırmak gerekiyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Noushin Shabab, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Kadınlarının kariyerinden önce toplumsal cinsiyet klişeleri konusunun ele alınması gerekiyor. BT ve teknoloji alanlarına ilgi çekmeye ve teşvik etmeye okulda başlamak lazım. Kaspersky'de dünyanın çeşitli ülkelerinden okul çağındaki çocuklarla yaptığımız çalışma, bu ilgiyi erken yaşta ateşlemenin ve teknoloji alanında yapılacak bir kariyerin nasıl görünebileceği konusunda fikir vermeyi amaçlıyor. Yeni bir yönde ilk adımı atmak her zaman en zordur. Destekleyici bir ortam olmadan, kızlar çevrimiçi topluluklarda veya ilgili çevrimdışı etkinliklerde kendilerine eş düşünceleri bulmakta zorlanabilir. Oysa BT uzmanlarının çeşitli beceri ve yeteneklere sahip sıradan insanlar olduklarını, herkesin teknoloji alanına katılmayı arzu edebileceğini görmeleri gerekiyor."