Hariciyeye güç katan kadınlar Antalya Diplomasi Forumu'na da imza atıyor

Türk dış politikasının oluşturulmasında ve yürütülmesinde etkin rol üstlenen kadınlar, 11-13 Mart'ta ikincisi düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) da üst düzey görevleri yürütüyor.

07 Mart 2022 Pazartesi 16:39
Hariciyeye güç katan kadınlar Antalya Diplomasi Forumu'na da imza atıyor

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı, artan kadın istihdamı ve temsil oranıyla özellikle kamu kurumları arasında kadınların yüksek oranda temsil edildiği bakanlıklardan biri olarak öne çıkıyor.

Bakanlığın dünya genelinde markalaşma hedefiyle yola çıktığı, liderlerin, siyasetçilerin, önde gelen akademisyenlerin, düşünürlerin, kanaat önderlerinin, diplomatların ve iş insanlarının küresel ve bölgesel meseleleri ele aldığı ve Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu ADF'de de iki eş koordinatörlük görevini kadınlar üstleniyor.

ADF'nin eş koordinatörlerinden Büyükelçi Elif Çomoğlu Ülgen ve iş insanı Gülşen Karanis Ekşioğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle forumun hazırlanma sürecine kadınların nasıl katkı sunduğunu ve düzenlenecek panellerin temalarında kadının yerini AA muhabirine anlattı.

"ADF kadınların omuzunda yükseliyor"

Dışişleri Bakanlığı Doğu ve Güney Afrika ile İlişkiler Genel Müdür Vekili Ülgen, ADF'nin eş koordinatörleri olarak Eylül 2021'den bu yana hazırlıkları yürüttüklerini, bu yılki forumun çok daha görünür, geniş katılımlı ve içerik olarak zengin hale gelmesi için çaba sarf ettiklerini anlattı.

ADF'nin koordinasyonu için düzenli olarak bir araya geldiklerini belirten Ülgen, şöyle devam etti:

"ADF'nin 5 eş koordinatörü var: Dışişleri Bakanlığı Dış Politika ve Analiz Genel Müdür Vekili Büyükelçi Murat Lütem, Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdürü Büyükelçi Murat Karagöz, Büyükelçi Kemal Ökem, iş insanı Gülşen Karanis Ekşioğlu ve ben. Dışişleri Bakanı'mız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu da bu düşünsel, zihinsel ve entelektüel egzersize çok kıymetli vaktinin çoğunu ayırdı ve neredeyse her toplantıda bize eşlik etti. Eylül ayından bu yana kendisinin liderliğinde hazırlanıyoruz."

Ülgen, hazırlık toplantılarının hepsinde kadın konusunun içerik olarak gündeme geldiğini vurgulayarak "Geçen seneki ADF'de de kadın, güvenlik ve barış üzerine bir panel vardı. Bu sene de ADF, kadınla ilgili çok özel ve önemli bir panele daha ev sahipliği yapacak. Bu panelin ismi üzerine de çok tartıştık, çok farklı görüşler aldık. En nihayetinde, kapsayıcı olması ve kadının sesini Antalya'dan bir kere daha dünyaya duyurması için 'Kadınlar İnsanlığı Güçlendirir' başlığını seçtik." diye konuştu.

Panelde, hükümetlerin, özel sektör ve toplumun cinsiyet ayrımına son vermek amacıyla eşitsizliğin temel nedenlerini tespit etmek ve çözüme kavuşturmak için harekete geçmesi gerektiğinin ele alınacağını belirten Ülgen, "Kadın meselesi ADF'de sadece tek panelde yer almayacak. Kadın meselesini ADF'nin her alanına yaymaya gayret ettik. Kadınla ilgili meselelerin her siyasi içerikli panelde dile getirilmesi gayretini sergiledik. Bunda da başarılı olduğumuz düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Ülgen, Dışişleri Bakanlığının, kadın istihdamı açısından Türkiye'de kamu sektöründe ayrıcalıklı bir yeri olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin en çok kadın yönetici istihdam eden kurumunda görev yapıyor olmaktan büyük bir şeref duyuyorum. Kadın temsili alanında bakanlığımızda genel müdür, genel müdür yardımcısı seviyesinde örnek teşkil edebilecek sayılara sahibiz. Bu durumun bürokrasimize, siyasetimize ve Türkiye geneline yayılmasını temenni ediyorum ve yayılmakta olduğunu da görüyorum."

ADF'ye hazırlık sürecinde üniversite öğrencileriyle de sık sık çevrim içi toplantılar yaptıklarına dikkati çeken Ülgen, kız öğrencilerin foruma katılım için yapılan başvurularda başı çektiğini aktardı.

Ülgen, konuklar, panelistler ve katılımcılar arasında da temsil açısından kadın-erkek dengesinin gözetildiğini belirterek şunları kaydetti:

"ADF'yi, moderatöründen katılımcısına kadar kadının ismini bıraktığı, damgasını vurduğu bir etkinlik olarak düşünebiliriz. Dünyada diplomasinin bittiğinin düşünüldüğü bir anda, dünya genelinde çok geniş ve etkin bir katılımla tüm liderleri, dışişleri bakanlarını ağırlamak üzere hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Nefeslerimizi tuttuk, 11 Mart'ı bekliyoruz."

Ülgen, ADF için oluşturulan görev gücünün içinde gecesini gündüzüne katan çok çalışkan ve titiz ekip arkadaşları olduğunu belirterek "Bunların arasında da kadınların çok olduğunu dile getirmek isterim. 'ADF kadınların omuzunda yükseliyor.' diyebiliriz." ifadesini kullandı.

ADF Diplomasi Tüneli kadının diplomasiye katkısını da içerecek

ADF'nin diğer kadın eş koordinatörü Gülşen Karanis Ekşioğlu da forumda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iki kadın eş koordinatörün yer almasının önemine işaret ederek bu yapıyı koruyarak hazırlandıklarını dile getirdi.

Geçen yıl ilki düzenlenen ADF'ye bu yıl da gösterilen ilginin Türkiye ve Dışişleri Bakanlığı için gurur verici olduğunu söyleyen Ekşioğlu, "Bu yılki yeniliklerden biri, ADF'de daha fazla öğrencinin ağırlanacak olması. Türkiye'nin dört bir yanından 200 kız, 200 erkek olmak üzere eşitlik gözetilerek 400 öğrenci Bakanlığımızın misafiri olacak." dedi.

Ekşioğlu, bu yıl da uluslararası kuruluşlarla iş birliğinin yürütülerek birbirinden değerli kurumlarla ortak paneller düzenleneceğini belirterek "ADF'de diplomasi tünelimizi genişlettik. Tüneli, diplomasinin yeni kodlarını, kadının diplomasiye katkılarını da ihtiva edecek şekilde büyüttük." ifadesini kullandı.

Geçen yıl ADF'ye katılan liderlerin eşlerinin ağırlandığını hatırlatan Ekşioğlu, "Bu sene, kendilerini ağırlamanın yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Hanımefendi Emine Erdoğan'ın ev sahipliğinde 'Dayanışmayı Güçlendirmek ve Yumuşak Güç Yoluyla Barışı Teşvik Etmek' başlıklı bir panel de düzenleyeceğiz." diye konuştu.

Ekşioğlu, ADF için Antalya'ya adım atan herkesin toplantıların sonuna kadar organizatörlerden katılımcılara, mihmandarlardan yaratıcı ekibe kadar her köşede kadınların eşit temsiline tanık olacağını belirterek, "Bu gurur verici tablo için Sayın Bakanımız Çavuşoğlu'na teşekkür etmemiz gerekiyor. Bu konuya verdiği önemi Bakanlıkta üst pozisyondaki kadın büyükelçilerimiz ve yüzde 37 olan kadın personel oranı ile de görebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türk diplomasisine yön veren kadın diplomatların sayısı artıyor

Türkiye'nin kadın misyon şefleri bazen en zor mahrumiyet koşullarında dünyanın çeşitli bölgelerinde görevlerini başarıyla yürütürken Bakanlığın merkez teşkilatında görevli kadın diplomat ve personel de özveriyle Türk diplomasisine katkı sunuyor.

Kadınlar, eskiden geleneksel olarak "erkek egemen" bir kurum olarak bilinen Dışişleri Bakanlığında bu algıyı önemli ölçüde yıkarak üst düzey pozisyonlara yükseliyor.

Filiz Dinçmen'in 1982'de ilk kadın büyükelçi olarak atanmasının ardından yavaş yavaş artan kadın büyükelçi sayısı 2000'de 8'e, 2010'da 21'e, 2021'de ise 64'e ulaştı.

Yurt dışında 44 kadın büyükelçi görev yapıyor

Dışişleri Bakanlığından edinilen bilgiye göre, halihazırda Türkiye'nin yurt içi ve yurt dışındaki 274 büyükelçisinden 72'si kadın. Bakanlık genelindeki büyükelçilerin yüzde 26'sı kadın.

Bakanlıktaki 29 genel müdürlük görevinden 11'ini de kadın diplomatlar üstleniyor.

Vekillikler dahil 56 genel müdür yardımcılığından 12'sini de kadın diplomatlar yürütürken, 1957 kariyer memurundan 702'si de kadın.

Toplam personel sayısı ele alındığında da Bakanlığın merkez ve yurt dışı temsilciliklerindeki 7 bin 2 çalışanın 2 bin 632'sini kadınlar teşkil ediyor. Son verilere göre, bu yıl itibarıyla Bakanlık genelinde görev alan kadınların oranı yüzde 37,58'e ulaşmış durumda.

Türkiye'nin 72 kadın büyükelçisinden 44'ü yurt dışında görev yapıyor.

Kıtalara göre kadın büyükelçilerin sayılarına bakıldığında ise Türkiye'nin Afrika'da 15, Asya'da 10, Avrupa'da 10, Amerika'da 8, Okyanusya'da da 1 kadın büyükelçisi bulunuyor.

Nazlı Yüzbaşıoğlu

Anahtar Kelimeler:
Türkiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.