ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye toplumu, okumayan bir toplum değildir. Yayın hayatındaki endeksler, yayın sektöründeki payı bakımından dünyada 11. sıradadır. ISBN numaralarına göre, 2017 için söylüyorum, bir önceki yıla oranla yüzde 10,8 artışla yaklaşık 60 binin üzerinde yeni kitap basılmış." dedi.
Bakan Kurtulmuş, 54. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında, Bakanlık Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce, Genel Müdürlük binasında düzenlenen "Gezici Kütüphane Araçlarının İllere Teslim Töreni"ne katıldı.
Törende yaptığı konuşmada, 10 şehre daha Gezici Kütüphane araçlarının gönderileceği bilgisini paylaşan Kurtulmuş, "Böylece bu seneki 10 ille birlikte 54 ilimiz gezici bir kütüphaneye sahip olacak. İnşallah önümüzdeki birkaç yıl içerisinde de 81 ilimizin her birisinde Gezici Kütüphane olmasını arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Anadolu'nun, dünyanın en geniş, engin ve derin kültüre sahip coğrafyası olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, asırlar içerisinde bu kültürel çeşitlilik ve zenginliğin nesillere aktarıldığı en önemli aracın da kitaplar olduğunu vurguladı.
Kurtulmuş, "Milletimiz medeniyetine, kültürüne önem verdiğinin bir göstergesi olarak kitaba, 'kitaplı' olmaya da çok ciddi şekilde önem vermiştir. Eğitim seviyesi ne olursa olsun, insanların hepsinin kitaba değer verdiği, nasıl yerde bir ekmek parçası gördüğünde onu öpüp başına koyarsa, yerde bir kitap bulduğunda onu da düzeltip bir kenara koyan geleneğe, anlayışa sahibiz. Öyle ki 'kitaplı olmak' hayatımızın bir parçası haline gelmiş. Mesela Türkçede de kullandığımız yaygın kelimelerden birisi 'kitapsız adam.' Kitapsız adam derken dinsiz, imansız anlamında değil medeniyetten, kültürden, bilgiden, insanlıktan bihaber anlamında bunu kullanırız. Dolayısıyla kitaba hayatın her safhasında önem veren bir milletiz." değerlendirmesini yaptı.
- "e-Devlet sistemine kütüphaneleri de entegre ettik"
Bakan Kurtulmuş, Türkiye'de okuma alışkanlığının giderek arttığını görmekten memnuniyet duyduklarını belirterek, Süleymaniye Kütüphanesi, İstanbul'daki Arkeoloji Müzesi'nin kütüphanesi, Ankara'daki Milli Kütüphane gibi dünyanın en önemli kütüphanelerinin, Türkiye'de bulunduğuna dikkati çekti.
Kütüphanelerin sadece fiziki şartlarının düzeltilmesi, kitap sayılarının artırılması için değil kullandığı teknolojik imkanların da arttırılması için gayret sarf ettiklerini anlatan Kurtulmuş, e-Devlet sistemine kütüphaneleri de entegre ettiklerini kaydetti.
Geçen sene halk kütüphanelerinden 25 milyon civarında vatandaşın faydalandığını, kütüphanelerde 20 milyona yakın kitabın bulunduğunu belirten Kurtulmuş, "Kütüphane artık sadece iki kapak, iki cilt arasındaki kitaplardan ibaret mekanlar değil. Kütüphaneler, giderek teknolojinin çok daha iyi bir şekilde geliştirildiği mekanlar haline geliyor. Yani dünyanın neresinde, kim yazılı ya da sözlü olarak herhangi bir şey ortaya koyduysa, birtakım elektronik sistemler üzerinden, kullanıcının istifadesine hazır bir şekilde bunların yer alması gerekiyor. Bu çerçevede de kütüphanelerimizin hızla bilgi teknolojileriyle buluşturulması sürecini yürütüyoruz." diye konuştu.
- "Okumayan bir milletiz' şeklinde bir eleştiri var"
Kurtulmuş, yaklaşık 6 bine yakın bilgisayarın, kütüphanelerde kullanıcılara hizmet verdiğini aktararak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de, bilinenin aksine, 'Okumayan bir milletiz' şeklinde bir eleştiri var. Şunu söyleyebiliriz, yeteri kadar okumuyoruz, bu milletten daha fazla okumasını bekleriz, bu ayrı bir şey ama Türkiye toplumu, okumayan bir toplum değildir. Yayın hayatındaki endeksler, yayın sektöründeki payı bakımından Türkiye, dünyada 11. sıradadır. ISBN numaralarına göre, 2017 için söylüyorum, bir önceki yıla oranla yüzde 10,8 artışla yaklaşık 60 binin üzerinde yeni kitap basılmış. Türkiye'de milyonlarca kitap okurumuz var. Fevkalade önemli bir okuma oranına sahibiz."
Bakan Kurtulmuş, bu oranın yeterli olmadığını, 2023 hedefleri kapsamında, Türkiye'nin ilk 5 içinde yer almasını ümit ettiklerini söyleyerek, "Hem yayın sektörünün kalitesinin hem de basılan eserlerin eser sayısı ve tirajı bakımından, miktarın artırılması ve Türkiye'nin, yayın dünyasının kitap fuarları üzerinden, uluslararası camiaya tanıtılması için gayret sarf ediyoruz." dedi.
Çeviri projesiyle Türkiye'deki eserlerin yabancı dillere çevrilerek yurt dışında tanıtılmasına da önem verdiklerini aktaran Kurtulmuş, Türkiye'nin yayıncılık, kütüphanecilik alanında önemli bir ivme kazandığını vurguladı.
- "Kütüphaneler yaşayan mekanlar olmalıdır"
Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"Kütüphaneler raflarında kitapların durduğu, insanların da bir müze ziyaret eder gibi ziyaret ettiği mekanlar olmaktan çıkarılmalı. Şunu kastediyorum; kütüphaneler yaşayan mekanlar olmalıdır. İçinde insanların olduğu, uzun süre vakit geçirdiği, gerekiyorsa gecelediği, orda yattığı kalktığı, kitap okuduğu mekanlar olmalıdır. 'Yaşayan kütüphaneler' kavramı çerçevesinde, önümüzdeki hedef kütüphanelerin 24 saat açık kalması. En azından şimdilik 81 ilimizdeki halk kütüphanelerimizin gece 23.00, 24.00'e kadar açık kalması için bir seferberlik başlattık."
61 ilin şu anda bu hedefe ulaştığını, İstanbul'daki Beyazıt Kütüphanesi'nin de 24 saat açık olduğunu dile getiren Kurtulmuş, özellikle üniversite ve lise öğrencilerinin, kütüphanede geçirdikleri zamanın da uzadığına işaret etti.
Gezici Kütüphaneler'in, insanların tamamının kütüphane hizmetlerine kolay erişimini sağlama amacını taşıdığına dikkat çeken Kurtulmuş, sadece kitapların değil, kütüphanelerin o büyülü havasının da bu araçlarla uzaktaki vatandaşlara götürüldüğünü ifade etti.
- Gezici Kütüphaneler 400 bin insana ulaştı
Bakan Kurtulmuş, "Geçen sene yaklaşık 400 bin insanın ayağına Gezici Kütüphane gitmiş. Bu, fevkalade önemli. Bu sene bu rakamın daha da artacağını ümit ediyoruz. Eğer 81 ilimizin tamamında da birkaç yıl içerisinde Gezici Kütüphaneler'i arttırırsak, çok sayıda insanın kitapla daha yakın olmasını sağlayacağız." şeklinde konuştu.
Eşeklerine yüklediği kitaplarla, Ürgüp ilçesi ve çevresindeki köylere kütüphane hizmeti götüren ve bu nedenle "Türkiye'nin ilk eşekli kütüphanecisi" olarak anılan merhum Mustafa Güzelgöz'ün hikayesini anlatan Kurtulmuş, Güzelgöz'ün binlerce kişinin kitap okumasına vesile olduğunu söyledi.
Gezici Kütüphaneler ile Güzelgöz'ün açtığı o yoldan yürüdüklerini vurgulayan Kurtulmuş, içinde kitaplar, bilgisayarlar ve küçük oturma grupları bulunan otobüslerin, köylerdeki vatandaşlara hizmet vereceğini aktardı.
Kurtulmuş, kitabın, "bilmenin kapısını açan en önemli anahtar" olduğunu söyleyerek, Hazreti Ali'nin, "Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum" sözünün de bir harf öğretene saygıyla, edeple yaklaşmaya söz verme anlamına geldiğini dile getirdi.
Gezici Kütüphane araçlarını kullanacak görevlilere de seslenen Kurtulmuş, görevlilerden "mesaim bitti, kapıyı kapattım" zihniyetiyle değil, her köyde büyük bir gayretle ve yürekten çalışma yapmalarını istedi.
Kurtulmuş, "Gezici Kütüphanelerimizin on ilimize hayırlı, uğurlu, bereketli olmasını temenni ediyorum. Kim bilir bu kütüphanelerde kitap okuyarak bir şekilde ilim dünyasına adım atacak, okuduğu kitaplardan etkilenerek oradaki kişilere benzemeye çalışacak nice genç evlatlarımız, vatandaşlarımız, insanlarımız olacak." ifadelerini kullandı.
Gezici Kütüphane araçlarının gönderileceği bazı illerin milletvekillerinin de hazır bulunduğu törende, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu da bir konuşma yaptı.
Turşucu, geçen sene 44 Gezici Kütüphane aracılığıyla 1375 noktaya hizmet götürüldüğünü, 90 bine yakın üyesi olan bu kütüphanelerde, 160 bine yakın da koleksiyonun bulunduğunu bildirerek, bu sayıları daha da yukarı çekeceklerini söyledi.
Konuşmaların ardından Bakan Kurtulmuş, Gezici Kütüphane araçlarının anahtarlarını milletvekilleri, İl Kültür ve Turizm Müdürleri, İl Halk Kütüphanesi Müdürleri ile araçların şoförlerine teslim etti. Gezici Kütüphane araçlarını gezerek kitapları inceleyen ve çocuklara kitap hediye eden Kurtulmuş, Ardahan'a gidecek aracın şoför koltuğuna geçti.
Düzenlenen törende mevcut 44 araca eklenen 10 yeni "Gezici Kütüphane" aracı, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Bingöl, Çanakkale, Kastamonu, Kırıkkale, Mersin, Yalova'da vatandaşların kullanımına sunulacak.