ANKARA (AA) - Ankara Büyükşehir Belediyesince, Ankara Kalesi'ndeki tarihi konutların restorasyonuna yönelik başlatılan "İçkale 1. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi"nin yüzde 70'i tamamlandı.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, başkentin tarihi mekanları estetik dokunuşlar yapılarak yeniden ayağa kaldırılıyor.
Bu kapsamda şehrin en önemli tarihi simgesi Ankara Kalesi'nde başlatılan "İçkale 1. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi"nin yüzde 70'i tamamlandı.
Proje kapsamında kale sokaklarında yer alan, çatıları başta olmak üzere büyük bölümü tahrip olan, yalnızca dış duvarları ile ayakta kalan mevcut yapıların tadilat ve güçlendirme çalışmalarında büyük ilerleme sağlandı.
Titizlikle sürdürülen çalışmalarda imalatlar, aslına ve tarihi dokuya uygun gerçekleştiriliyor.
Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar İstek Sokak'tan başlatıldı. Kaledeki 69 binanın tümünün çatı imalatları, 58 binanın ise dış cephe ve sıva imalatları tamamlandı. 40 binanın da ahşap doğrama imalatları yapılırken, Alitaşı Sokağı'nın sağ tarafında bulunan imalatlar da yüzde 90 sonuçlandırıldı.
Projenin 2. etap ihalesi bu ay yapılacak. Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanacak proje ile sokak zemin düzenlemeleri ile altyapı çalışmaları birlikte başlayacak.
Binaların kapı, pencere ve çatılarının ahşap malzemelerini yenileyecek Büyükşehir Belediyesi, bina dış yüzeylerine ise sıvayla boyama işlemi uygulayacak.
2. etap bölgesinde 34 parselde 29'u tescilli, 44'ü tescilsiz toplam 73 yapı restore edilecek.
Etap etap ilerleyen sağlıklaştırma çalışmalarında Ankara Kalesi'nde 3. etap çalışmaları kapsamında 27 parselde 4 tescilli, 50 tescilsiz toplam 54 yapıda restorasyon çalışması gerçekleştirilecek.
Büyükşehir Belediyesi İstek, Kurt, Alakuş, Alitaşı, İçhisar, Irmak ve Başkale sokaklarda yapacağı çalışmalarla turizmi canlandıracak ve kent tarihini gün yüzüne çıkaracak.
- "Tarihi dokuyu ayağa kaldırıyoruz"
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yaptığı değerlendirmede, "Ankara Kalesi'nde tarihi dokuyu yeniden ayağa kaldırıyoruz. İçkale 1'inci Etap Sokak Sağlıklaştırma Projemizi yakında tamamlıyor, 2'inci Etap için ise mart ayında ihaleye çıkmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Ankara Kalesi'nde sokak sağlıklaştırma çalışmalarını yerinde inceleyen Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş ise 5 yıl içerisinde İçkale'de bulunan 234 konutun tamamının restore edileceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Buranın özgün dokusuna uygun olarak ve titizlikle çalışıyoruz. İçkale, bildiğiniz gibi içerisinde yaşam olan dünyanın nadir kalelerinden birisi. Bu restorasyon çalışmalarını yaparken içeride yaşayan vatandaşlarımızı kesinlikle rahatsız etmiyoruz. Onların günlük yaşamını zora sokacak hiçbir uygulama yapmıyoruz. Böylece vatandaş memnuniyeti de son derece karşılanmış oluyor. Bu da bu projenin kendine has bir özelliği. 2'inci etapta proje çalışmalarımız tamamlandı. Kuruldan geçti ve ihalesini yaparak çalışmalara başlayacağız. 3'üncü etabın tüm projelendirme çalışmaları da devam ediyor."