ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Yunusemre Yerleşkesi'nde 92 türden oluşan Anadolu Arboretum (ağaç parkı) törenle açıldı.
AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Vali Yardımcıları Aslan Avşarbey ve Ali Muhiddin Varol, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şennur Azade ile akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen açılış töreninde, bu bahçeye 3 yıldır emek verdiklerini söyledi.
Kuruluş ve yerleşim yeri itibarıyla dikkati çeken bölgeyi bilimsel amaçlı hizmet vermesi için bahçeye dönüştürdüklerini aktaran Gündoğan, şöyle konuştu:
"Farklı 92 ağaç ve odunsu bitki var burada. Bu sayı tabii ki az. Önümüzdeki dönemde dünyanın ve Türkiye'nin farkı bölgelerinden ağaçları buraya dikeceğiz. Üç temel amacımızdan ilki, öğrencilerimizin ve akademisyenlerin bilimsel amaçlı kullanımına açmak. İkincisi şehrimizdeki öğrencilere yönelik de hizmet verebilmesi. Öğrencilerin materyal edinebilecekleri ve gözlem yapabilecekleri bir yer olabilecek nitelikte. Özellikle ortaöğretim kurumu öğrencilerinden yoğun ilgi olacağını düşünüyorum. Bir diğer amacımız da doğa bilinci oluşturmak. AÜ Yunusemre Kampüsü nezih bir alan. Bunu biraz daha vurgulamak istiyoruz."
Gündoğan, hizmete kapalı alanı öğrencilere ve akademisyenlere kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, "Ancak piknik alanı değil burası. Korunan bir bölge olacak. Gelecek 5-10 yılda dünyanın bütün bölgelerini temsil eden ağaçların bulunduğu bir alan olacak." dedi.
Gündoğan ve beraberindekilerin gezdiği parkta, ağaçların tanıtımı yapıldı, drama gösterisi de gerçekleştirildi. Eskişehir'le özdeş Yunus Emre, mitolojiye göre Kır Tanrısı Pan ve peri kızı giysili AÜ Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği bölümü öğrencileri gezi sırasında bazı duraklarda drama gösteri yaptı.
AÜ Yunusemre Yerleşkesi'nde 5 dekar alana sahip Anadolu Arboretum'da 92 odunsu bitki ve ağaç türü bulunuyor.
Bu bitkilerden 54'ü Türkiye menşeli. Kalanların 18'i Asya, 14'ü Amerika ve 6'sı Avrupa kıtasına ait türler. Her ağaç ve bitkinin önüne özelliğini içeren levhalar yerleştirildi. İsteyenler cep telefonlarıyla kodu okutup internet aracılığıyla daha detaylı bilgi de edinebiliyor.