KIRIKKALE (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda, Dumlupınar'da ve en son 15 Temmuz'da gördük ki bu ülkenin evlatları böyle güzel öğretmelerin elinde bu vatan topraklarını yurt kılmaya ilelebet devam edecekler." dedi.
Kaya, Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen 24 Kasım Öğretmenler Günü programında yaptığı konuşmada, bugüne kadar görevi başında şehit düşen öğretmenlere Allah'tan rahmet diledi.
Yurdun dört bir tarafında fedakarca mesleğini yürüten tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü'nü kutlayan Kaya, şöyle konuştu:
"Ben de bir öğretmen çocuğuyum, benim babam da öğretmen. Bizlerin yetişmesinde en büyük emek, ailelerimiz ve öğretmenlerimizin. Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de bu kutsal görevin hakkını, özellikle AK Parti hükümetleri döneminde öğretmenlerimize çok büyük önem vererek, bunu göstermeye çalışıyoruz. Bu bizim medeniyet geleneğimizden öğrendiğimiz bir şey. 'Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum' diyen Hazreti Ali'nin yolundan gidiyoruz. Yine Peygamber Efendimiz 'İlim Çin'de de olsa gidiniz ve alınız' demiştir. Bizler de öğretmenlerimize çok büyük hürmet duyuyoruz. Onlar bizim için çok değerli ve kıymetliler. Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda, Dumlupınar'da ve en son 15 Temmuz'da gördük ki bu ülkenin evlatları böyle güzel öğretmelerin elinde bu vatan topraklarını yurt kılmaya ilelebet devam edecekler. Büyük bir heyecanla ülkemizi 2023 hedeflerimize bu gençlerimizi yetiştiren öğretmenlerimizle birlikte taşıyacağız."
Bakan Kaya, 2002 yılından bugüne kadar AK Parti iktidarları ve hükümetleri döneminde büyük reformlarla geleceğe hazırlanırken eğitimi de sosyal kalkınmanın temeli olarak gördüklerini belirtti.
Bu alanda çok önemli işler yaptıklarını ve öğretmenlik mesleğine hak ettiği itibarı verdiklerini vurgulayan Kaya, "Çocuklarımıza ve gençlerimize hak ettikleri eğitimi verebilmeleri için önemli adımlar attık. Yapılan reformlarla eğitim camiası, yasakçı ve baskıcı anlayıştan kurtularak bu ülkenin ihtiyaçlarına yönelik bir çalışma düzenine kavuştu. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması, beraberinde birçok sorunu da ortadan kaldırdı. Mesleki eğitimin önüne set çeken yasakçı anlayış yerine insani gelişmeye ve toplumsal ihtiyaçlara uygun bir eğitim ortamı oluşturduk." ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar dar gelirli ailelerin evlatlarının eğitim hayatından kopmamaları için birçok destek verdiklerini aktaran Kaya, sözlerine şöyle devam etti:
"Önemli adımlar attık. Özellikle kız çocuklarımızı, eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için pozitif ayrımcılıkla destekledik. 2,4 milyon evladımıza şartlı eğitim yardımı veriyoruz. Bunların yarıdan fazlasını kızlar oluşturuyor. Şartlı eğitim yardımını annelere veriyoruz ki bu yardım doğrudan çocuklarımızın eğitimi için devam etsin. 2002 yılında yüzde 45 olan orta öğretimdeki kız çocuklarının okullaşma oranını bugün yüzde 83'lere çıkartmanın gururunu yaşıyoruz. Hedefimiz daha da büyük. Bu oranı artırmak istiyoruz. Yine kız çocuklarının yüksek öğretime devam etme oranı yüzde 14'lerden yüzde 45'lere ulaştı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak kuruluş bakımımızda olan 14 bin çocuğumuz var. Bu çocukların da geleceğe hem akademik açıdan hem sosyal açıdan en güçlü ve sağlıklı bir şekilde hazırlanmaları için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz."