KONYA (AA) - Anadolu Ajansı (AA) Grafik Haber Müdürü Mevlüt Eren, Selçuk Üniversitesince düzenlenen "Filistin Mücadelesi ve Afiş" konferansına katıldı.
Eren, Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu'nda, beraberinde AA grafikeri Omar Zaghloul ile konuşmacı olarak katıldığı konferansta, üniversite öğrencilerine AA'nın grafik haber çalışmalarını ve İsrail'in Filistin'e saldırıları sırasında tüm dünyaya doğru haberleri, açık ve net şekilde ulaştırma gayretini anlattı.
İsrail'in Filistin'e saldırıları sürerken Batı medyasının yaptığı manipülasyonları ve dezenformasyonları da örneklerle aktaran Eren, öğrencilere temel gazetecilik kuralları, infografiğin haber yapılanmasındaki yeri ve AA'nın yayın politikasına ilişkin bilgi verdi.
AA'nın Filistinli grafikeri Omar Zaghloul da Filistin'de toplumlara yön verecek, çağrıda bulunacak kadar önemli hale gelen afişlerin nasıl ortaya çıktığını anlattı.
Filistin'de afişlerin halk mücadelesine önemli katkı sağladığını ifade eden Zaghloul, "Filistin'de savaştan önce bizler de sizler gibi, normal yaşıyorduk. Hayatımız düzgün bir şekilde giderken bir anda savaş başladı. Sanatçılar 'Bir şey yapmamız gerekiyor' dedi ve afiş hikayesi bu noktadan başladı. Afişler sanat eseri olarak sergilerde sergilenirken, caddelere, sokaklara çıkıp halkın hareketini yönlendirmeye ve onları mücadeleye çağıran iletişim aracına dönüştü." diye konuştu.
Grafik Haber Müdürü Mevlüt Eren ise grafiğin, bilginin görselleştirilmesini sağladığını, bu nedenle çok önemli olduğunu söyledi.
Anadolu Ajansı infografiklerini Filistin örneğiyle öğrencilere anlattıklarını dile getiren Eren, şunları kaydetti:
"Filistin'de yaşananları tüm dünyaya duyurmak gibi bir iddiamız var. Çünkü oradaki insanlığa aykırı yapılanların yaşamı nasıl etkilediği, yıkılan yerleri, sıcaklık haritalarının nasıl kullanıldığı, o verileri haber dilinden beslenerek nasıl görsel bir ürüne dönüştürerek dünyaya dağıttığımızı anlattık, bunları konuştuk. Verimli bir konferans oldu. Hızlı bir veri akışı var, çok fazla dezenformasyon var. İnfografikler yapısı itibarıyla da bunu net bir şekilde oraya çıpalıyor. doğru bilgiyi kodladığınız zaman, sağlama aldığınız gerçek bilgileri bir bilgi görseline dönüştürdüğünüzde o artık dolaşıma sokulduğunda manipülasyona kapalı bir görsel olarak kalıyor ve artık haberiniz hem İngilizce hem Türkçe dünyaya dağılmış oluyor."
Konuşmaların ardından Eren ve Zaghloul'a teşekkür belgesi takdim edildi.