ANKARA (AA) - ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yaman, ASELSAN olarak Türkiye'nin uzaydaki varlığını güçlendirmek hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu Türksat Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı, ilk gün oturumlarıyla ATO Congresium'da devam ediyor.
Yaman, çalıştayda yaptığı konuşmada, Milli Uzay Programı hedefleri kapsamında ASELSAN olarak birçok başlık altında faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.
Türksat 5B uydusundaki ASELSAN ürünlerinin, yer senkron yörünge uydularındaki ilk milli ekipmanlar olduğunu bildiren Yaman, buradaki başarılarının, Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A'daki çözümlerinin de temelini oluşturduğunu aktardı.
Yaman, bu süreçte en büyük ara teknoloji kazanımı olacak GNSS düzeltme sistemi ve uydu görev yükü konusunda çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.
Bu çalışmayla, ara yetenek kazanımı, insan kaynağının ve teknolojik bilgi birikiminin artırılması ve altyapının güçlendirilmesini hedeflediklerini anlatan Yaman, alçak yörünge haberleşme uyduları, alçak yörünge keşif, gözetleme ve istihbarat uydu sistemleri için geliştirdikleri görev yükleri ve haberleşme alt sistemleri ile haberleşme güvenliği çözümlerinin, küresel ölçekte rekabetçi ürünler sunabilecekleri alanlar olarak ön plana çıktığını belitti.
Yaman, konuşmasında şu mesajları verdi:
"ASELSAN olarak, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Yeryüzünde adaleti tesis etmenin yolu, gökyüzünde güçlü şekilde var olmaktan geçiyor' sözü doğrultusunda, uzaya yönelik faaliyetlerimizi başta ülkemiz olmak üzere, tüm dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sürdürüyoruz. Gelecekte ülkemizin teknolojik durumu, refah seviyesi ve uluslararası konumunun uzayın ne ölçüde kullanıldığıyla bağlantılı olacağına inanıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu günlerde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün belirttiği 'İstikbal göklerdedir' hedefiyle ASELSAN olarak vatanımızın uzaydaki varlığını güçlendirmek, tüm paydaşlarımızın uzaydan azami faydayı sağlaması, çalışma alanlarımızdaki teknoloji, insan kaynağı ve bilgi birikimimizi uzaya yansıtma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
- "5 uydunun testlerini tamamladık"
Plan-S Genel Müdürü Tugay Güzel de firmanın 2021'de kurulduğunu ve 9 ayda ilk uydularını yurt içinde tasarlayıp, üretip, uzaya gönderdiklerini anlatarak, "Şu anda 5 uyduyu tasarladık, dizayn ettik, ürettik, bütün testlerini tamamladık. Bunların 3'ü yörüngede hizmet veriyor. 2'si de 7 Kasım'da SpaceX ile yörüngeye çıkacak." diye konuştu.
Güzel, bu çalıştayın işbirliklerini artırmasını umduklarını ve sektörün kritik noktasının birbirlerine destek olmaktan geçtiğini bildirdi.
Uzayda çözümün müşteriye bütün olarak sunulması gerektiğini aktaran Güzel, "Ciddi insan kaynağımız var. Savunma sanayimizden gelen oldukça büyük bir bilgi birikimi var. Bu bilgi birikiminin uzayda kullanılması, ticari tarafta da değer yaratmayı sağlayacaktır. Bugün uzayda inanılmaz derecede avantajlı durumdayız. Biz uzayı dünyaya çözüm sunabilecek bir araç olarak görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
- Türkiye'nin uzay yolcularından video mesaj
Türkiye'nin ilk uzay yolcuları da çalıştay için birer video mesaj gönderdi.
Alper Gezeravcı da mesajında, sürekli gelişmeye açık olan uydu sektörünün, alanında değerli uzmanlar ve karar vericilerin işbirliğinde tartışılacağı çalıştayın sonuçlarının dünyaya hayırlı olması diledi.
Tuva Cihangir Atasever de Türkiye'nin en önemli uzay firmalarını bir araya getiren çalıştayın, bu alandaki ekosistemin oluşturulmasına önemli katkılar sağlaması temennisinde bulundu.
Birleşmiş Milletler Dış Uzay İşleri Direktörü Aarti Holla Maini ise gönderdiği video mesajda, veri paylaşımında şeffaflığın önemine işaret ederek, veriler ne kadar çok paylaşılırsa uzayı o kadar güvenli hale getirebileceklerini söyledi.