ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Alpu ilçesinde çalışmaları sürdürülen Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezinin (URAYSİM) yeni pazarlar oluşturacağını, önemli istihdam ve ihracat fırsatları sunacağını bildirdi.
Erdal, yaptığı açıklamada, AÜ sorumluluğunda Eskişehir Teknik Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, Türkiye Raylı Sistemler Araçları Sanayi ve TÜBİTAK iş birliğinde yürütülen URAYSİM Projesi'ne ilişkin bilgi verdi.
Erdal, URAYSİM'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eskişehir'den duyurduğu ve Türkiye'yi raylı sistemler alanında dünyanın sayılı merkezlerinden birisi haline getirecek milli bir proje olduğunu ifade etti.
URAYSİM'in Türkiye'nin bu alandaki rekabet gücünü artıracağını, yeni pazarlar oluşturacağını, önemli istihdam ve ihracat fırsatları sunacağını belirten Erdal, şunları kaydetti:
"URAYSİM, ülkemiz ve Eskişehir ekonomisine büyük katkı sunacak. Demir yolu araçlarının testlerinin ülkemizde yapılabilmesi sağlanacak ve yine bu araçların sertifikasyonu da Eskişehir'de gerçekleştirilecek. Projenin hayata geçmesiyle Eskişehir, Türkiye'nin bu alandaki yurt dışı bağımlılığına son vermiş olacak. URAYSİM, raylı sistem taşıtlarda kullanılabilecek yüksek dayanımlı malzemelerin üretimi, yüksek ömürlü ray ve tekerlek teknolojilerinin geliştirilmesi, sinyalizasyon sistemleri ve seyir ve taşıt güvenliğinin artırılması gibi bir dizi faaliyeti üstlenecek. Bunun yanı sıra merkez, sektörün talepleriyle gerçekleştirilen özgün tasarımlara patent alacak, üniversiteler ve sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu araştırmacıları yetiştirecek."
- "Kaybedecek zamanımız yok"
URAYSİM'in Eskişehir'e ve Türkiye'ye raylı sistemler alanında çağ atlatacak bir proje olduğunu vurgulayan Erdal, şunları ifade etti:
"Uluslararası çok büyük şirketler ortaklık kurmak için talepte bulundu. Bugün ülkemiz, dünyanın lider ülkeleriyle bu alanda rekabet etmek için çok önemli projeler ortaya koyuyor. Sadece Yüksek Hızlı Tren'in şehrimize kazandırdığı turizm potansiyelini bile göz önüne aldığınızda, raylı sistemler alanında yürütülen çalışmaların şehirlerin ekonomilerinde nasıl bir katma değer yarattığını görebilirsiniz. Biz de bu milli projeyi gerçekleştirmek için oldukça titiz davranıyoruz ve yoğun bir gayret içindeyiz. Hem Eskişehir hem de ülkemize büyük katma değer sağlayacak ve çok geniş bir istihdam sahası yaratacak bu merkezin faaliyete geçmesi için kaybedecek zamanımız yok."