Alt işverene bağlı çalışanları ifade eden taşeronlarla ilgili düzenlemenin ana hatları açıklanırken detaylarda cevap bekleyen sorular yasa ve ardından çıkarılacak yönetmelikle netleştirilecek. Habertürk'ün haberine göre, açıklamalar ve daha önceki düzenlemelerle taşeron ve mevsimlik işçilerle ilgili kadro düzenlemesinin kapsamı, özlük hakları, geriye dönük alacaklar ve sürecin nasıl planlandığı netleşmiş durumda.
1 - Sürekli işçi kadrosuna kimler geçecek?
Genel bütçeli idareler, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, üniversiteler, sosyal güvenlik kurumları, hastaneler ve üst kurullarda çalışan 450 bin kişi ‘sürekli işçi (4D)’ kadrosuna alınacak.
2- KİT’lerde çalışan kadro alacak mı?
KİT’lerde taşerona bağlı olarak çalışan işçilerin kadroya alınması konusunda Maliye ve Çalışma Bakanlıkları’nca yürütülen çalışmalar var. Çalışma bitince netleşecek.
3 - Mevsimlik işçinin avantajı ne?
Çaykur, Şeker Fabrikaları, Orman Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarda çalışan işçiler halen 5 ay 29 güne kadar istihdam ediliyor. Bu işçiler 4 ay daha fazla çalışabilecek.
EMEKLİ TAŞERON İŞÇİLERİN DURUMU
4 - Sözleşme süresi ne olacak?
Kadroya geçenlerde 1-3 yıl gibi sözleşme olmayacak. Süresiz sözleşme olacak.
5 - Şartlar neler olacak?
Kadroya alınacaklar için eğitim, yaş, asıl iş-yardımcı iş gibi kriterler olmayacak.
6 - Ücret değişikliği olacak mı?
Taşeron işçiler için bir süredir toplu sözleşmeler imzalanıyor. Taşeron işçiler kadroya alındıklarında, sözleşme süresinin bitimine kadar aynı ücreti almaya devam edecekler.
7 - Emekli olanlar ne olacak?
Emekli maaşı alanlar devlette çalışamıyor. Ama, emeklilik yaşı gelip de halen prim günü nedeniyle maaş alamayan çalışabilecek.
8 - Ek bir ödeme var mı?
Evet. Kadroya geçenlere 52 günlük ikramiye de ödenecek. Bu da yılda 2400-6000 lira arasında.
TAŞERONDA KIDEM YANMAYACAK
9 - Kıdem ve yıllık izin hakları ne olacak?
Bu haklar aynen devrolacak ve hak kaybı yaşanmayacak.
10 - Kadroya tam olarak ne zaman geçilecek?
Yasa Meclis’e geldikten sonra onay alıp yürürlüğe girince, kadroya geçişler 3 ay içinde tamamlanacak. Bu da en geç Mart sonuna kadar işlemin tamamlanacağı anlamına geliyor.
11 - Sınav yapılacak mı?
Tüm taşeron işçiler güvenlik soruşturmasından geçecek. Soruşturmadan sonra da sınav yapılacak. Sınavı, çalışılan kurum, yapılan işe göre yapacak. Sınavı geçemeyen kadroya alınmayacak.
12 - Kadro için hangi tarihten önce işe girmek gerekiyor?
Yapılan açıklamalara göre 5 Aralık (dahil) öncesinde işe başlayanlara kadro verilecek.
TAŞERONDA ÇALIŞMADA SÜRE ŞARTI
13 - Ne kadar süre çalışmak gerekiyor?
Yapılan açıklamalarda bu konuda detay yer almadı. Yasa tasarısı Meclis’e gelince netlik kazanacak. Girdi-çıktı yapılan işçilerin durumu da henüz net değil.
14 - 4C’lilerin durumu ne olacak?
TÜİK, TBMM gibi kurumlarda çalıştırılan veya özelleştirme sonrası işsiz kaldıkları için 4C statüsünde çalıştırılan 23 bin kişi ‘sözleşmeli memur’ olacak.
15 - Kadroya geçen 4C’linin maaşı artacak mı?
Evet. Ücretler yeniden ayarlanacak. Ek ödemelerle birlikte aylık en az 600 liralık bir artış olacak.
16 - Emekli yaşını doldurmasına az bir süre kalan ne olacak?
Emekliliğine, 1-2 yıl kalanlar yaşı doldurana kadar kadrolu çalışabilecek.