İSTANBUL (AA) - ING Türkiye, şirketlerin her alandan başarılarını takdir etmek için hazırlanan küresel ödül programı "Stevie Uluslararası İş Ödülleri (International Business Awards) 2021" kapsamında 2 ödül kazandı.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, ING Türkiye, "Yılın İletişim ve Halkla İlişkiler Kampanyası" dalı "Sosyal Sorumluluk" kategorisinde ING Dijital Öğretmenler Projesi ile altın ödüle layık görülürken, Kara Para Aklama ile Mücadelede Yeni Çağ (The New Approach Is A New Era Of AML) isimli projesi ile "Yönetim, Risk ve Uyum Çözümü (Governance, Risk & Compliance Solution)" kategorisinde gümüş ödül aldı.
En çok katılımın olduğu dallardan biri olan "Sosyal Sorumluluk" alanında altın ödüle layık görülen ING Dijital Öğretmenler Projesi ile dijitalleşmenin hızlanmasıyla dijital araçlarla eğitimin etkinliğinin artırılması ve farklı bölgeler arasında eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması amaçlanıyor.
ING Türkiye, Habitat Derneği ve ODTÜ iş birliği ile hayata geçirilen, ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin dijital okuryazarlık becerileri edinmeleri hedeflenen Dijital Öğretmenler Projesi'nin tamamlanan ilk 2 döneminde toplamda 2 bin öğretmene eğitim verildi. Proje kapsamında 3. dönemde de 15 ilden 1.000 öğretmene daha eğitim verilecek.
- ING Türkiye, "Yönetim, Risk ve Uyum Çözümü” kategorisinde ödül alan tek kurum oldu
ING Türkiye'nin Kara Para Aklama ile Mücadelede Yeni Çağ isimli projesi ile bankacılık alanında yüzlerce geleneksel kural tabanlı senaryo ile üretilen binlerce uyarının ekipler tarafından incelenmesi yerine, yeni geliştirilen yapay zeka modellerinin kara para aklamayla mücadelede şüpheli işlem tespiti için çözüm olması hedefleniyor.
Geleneksel senaryolar yeni kara para aklama yöntemlerine hızla uyum sağlayamadığı için potansiyel kara para aklama işlemlerini tespit etmek, karmaşık işlemler arasında bağlantı kurabilmek, riskli olmayan uyarıları otomatik olarak kapatmak için ING Türkiye tarafından sektöre öncülük eden bir dizi yapay zeka modeli geliştirildi.
Bu kapsamda bireysel bankacılık alanında kara para aklama işlemlerini tespit etmek amacıyla geliştirilen şüphelilik olasılığını hesaplayan PS Yapay Zeka modeli, şüpheli müşteriyi olası bir kara para aklama işleminden 90 gün önce tespit edebiliyor. Kara para aklama yöntemi olarak yaygın kullanılan Şirinler (Smurfing) yönteminin ise geleneksel yöntemlerle tespit edilmesi oldukça güç olduğundan geliştirilen Şirinler Yapay Zeka modeli ile yüzde 85 civarında şüpheli işlemlerin tespiti mümkün hale geliyor. Aynı zamanda geliştirilen modeller ile risksiz uyarılar yüzde 30 oranında otomatik olarak kapatılabiliyor ve bu sayede uzmanlar riskli uyarıları daha etkin bir şekilde inceleyebiliyor.