Bakan Ağbal AA Editör Masası'na konuk oldu

- Maliye Bakanı Ağbal: (5) - "Otomotiv sektörü, aracın imalatında araca takılan teçhizatla ilgili ÖTV iadesi talebinde bulunmuştu. Talebi olumlu değerlendirdik. Hükümetimize bunu getiriyoruz. Orada da olumlu şekilde değerlendirileceğini ümit ediyorum. Bu yolla sektörün üretim maliyetini aşağı çekmiş olacağız" - "Makine ve teçhizat harcamalarına yönelik kampanya başlatıyoruz. 2018 ve 2019'da makine ve teçhizat alırsanız KDV almayacağız"

24 Ocak 2018 Çarşamba 14:44
Bakan Ağbal AA Editör Masası'na konuk oldu

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, ihracatın lokomotif sektörü haline gelen otomotivde yerli üretimi destekleyecek çabalar gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Otomotiv sektörü, aracın imalatında araca takılan teçhizatla ilgili ÖTV iadesi talebinde bulunmuştu. Talebi olumlu değerlendirdik. Hükümetimize bunu getiriyoruz. Orada da olumlu şekilde değerlendirileceğini ümit ediyorum. Bu yolla sektörün üretim maliyetini aşağı çekmiş olacağız." dedi.

Ağbal, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Otomotiv sektöründe vergiler konusunda bir çalışma yürütülüp yürütülmediği, araç almak isteyenlere müjdeleri olup olmayacağı yönündeki soru üzerine Ağbal, otomotiv ve ticari araç sektörleri temsilcileriyle sık sık bir araya geldiklerini, sektörün bütün sorunlarını ortak bir zeminde ele aldıklarını söyledi.

Ağbal, 2017'de otomotiv sektörünün ihracatta rekor kırdığını anımsatarak, otomotivin ihracatın lokomotif sektörü haline geldiğini belirtti. Ağbal, şöyle devam etti:

"Bizim yerli üretimi destekleyecek çabalar göstermemiz lazım. Sektörün şöyle bir haklı talebi var. Otomotiv veya ticari araç üretiminde Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) tabi birtakım unsurlar var. Otomobili veya ticari aracı üretirken araca birtakım aparatlar takıyorlar, bunlar ÖTV'ye tabi. Yerli üretici ÖTV'sini ödeyip, bunları araca takıyor. Sonra araç tamamlanıp satıldığında aracın tamamı üzerinden tekrar ÖTV alınıyor. Sektör aracın imalatında araca takılan teçhizatla ilgili ÖTV iadesi talebinde bulunmuştu. Burada bakanlar olarak talebi olumlu değerlendirdik. Hükümetimize bunu getiriyoruz. Orada da olumlu şekilde değerlendirileceğini ümit ediyorum. Bu yolla sektörün üretim maliyetini aşağı çekmiş olacağız. İhraç edilen araç üzerine de bu yolla ÖTV maliyeti kalıyordu. Bunu sektörden almış olacağız."

Yatırım teşvik sistemi üzerinden Kurumlar Vergisi indirimi verdiklerini belirten Ağbal, otomotiv sektöründe tevsi yatırımların ağırlıklı olduğunu ve Kurumlar Vergisi indiriminin 5-10 yıla sirayet ettiğini söyledi. Ağbal, bunun uzun zamanda ancak realize edilebildiğini, öne çekilmesi için sektörün talebi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu konuda ilgili bakanlıklarla ve sektörle birlikte teknik komite kurma kararı verdik. Toplantımızın amacı yerli üretimin desteklenmesi ve farklı bakanlıklarla yaşanan sorunların konuşulması ve çözülmesi. Maliye Bakanlığı olarak, sektörün vergiyle ilgili talepleri var, onları hayata geçireceğiz. İhracatımızda önemli bir yere sahip otomotiv ve ticari araç sektörüne destek sağlayacak nitelikli eylemler neler olabilir diye toplantı yaptık. Üç bakanın (Ekonomi, Maliye, Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanları) orada olması birçok meselenin çözümünün önünü açmış oldu."

Hükümet olarak otomotiv sektörüne önem verdiklerini vurgulayan Ağbal, "otomotiv bakanlığı" kurulmasına ilişkin bir düşüncelerinin olmadığını belirtti. Ağbal, "Sektörle geçen hafta birkaç mesele görüştük, bu hafta yasal düzenlemesini yapıyoruz." dedi.

- "Makine ve teçhizatta KDV almayacağız"

Ağbal, mobilya, beyaz eşya ve konut sektörlerinde geçen yıl yapılan geçici vergi indirimleriyle olumlu sonuçlar alındığını kaydetti. Bakan Ağbal, "Makine ve teçhizat harcamalarına yönelik kampanya başlatıyoruz. 2018 ve 2019'da makine ve teçhizat alırsanız KDV almayacağız. Artan ihracat yatırım harcamaları ve ihracatla Türkiye ekonomisine yönelik büyüme potansiyeli de yukarı çekilecek." diye konuştu.

Hükümet olarak 15 Temmuz darbe girişiminden sonra alınan hızlı kararlarla ekonomide çok hızlı toparlanma sağlandığını anımsatan Ağbal, "Bizim birinci önceliğimiz büyüme. Yakaladığımız güçlü büyüme trendini 2018 ve 2019'da da devam ettireceğiz, bunun için de gerekli her türlü desteği hiç çekinmeden vereceğiz." ifadesini kullandı.

- "KGF aktif kullanılacak"

Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) bu yıl da aktif kullanılacağını belirten Ağbal, "KGF'yi bu yıl yatırım amaçlı, ihracata yönelik kredi ihtiyacı varsa özellikle de bunu zamana yayarak kullandıracağız. KGF ile ilgili 2 gün önce protokol imzalanarak bu yılın yol haritası belirlendi. Reel sektörden olumlu tepkiler geldi. KGF uygulaması uzadı ama kompozisyonu ve amacı değişti. Büyümeye artık daha çok yatırım ve ihracat kanalından destek verecek bir araca dönüştü." dedi.

(Bitti)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.