Siyasetçi, yazar ve bilim insanı Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı ölümünün 18’inci yıldönümünde Çayyolu’nda bulunan evinin önünde anıldı. Anma törenine, Kışlalı’nın ailesi, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP Ankara Milletvekilleri Şenal Sarıhan, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve Kışlalı’nın dostları katıldı.
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, anma törenindeki konuşmasında, “Bazı değerler vardır ki o değerler, kişiler, aydınlar ortadan kaldırılsa, katledilse de fikirleri ölmez, sonsuza kadar yaşar. Ölmeyecek fikirlerin sahibi olan Kışlalı hocamızın düşüncesinde, Mustafa Kemal Atatürk aydınlığında; egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğu, çoğulcu parlamenter sistemimizi sonuna kadar yaşatacağız” dedi.
Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Turan Dursun, Muammer Aksoy’un aynı dönem içerisinde katledilmesinin tesadüf olmadığına dikkat çeken Taşdelen sözlerini şöyle sürdürdü: “Aydınlarımızın katledilişi Türkiye’yi neyin beklediğinin habercisiydi. 1980’den itibaren uygulamaya konan Yeşil Kuşak projesi ile Türkiye Atatürkçü düşünceden uzak bir yolun başında olduğunu gördü. Aradan geçen 18 yılda, cumhuriyet kazanımlarımızın, devrimlerimizin ve şu anda da demokrasimizin üzerinden silindir gibi geçen anlayışı birlikte yaşadık. Kışlalı, Atatürkçülüğün bir dogma olmadığını tam tersine çağdaşlığa uygarlığa akan bir nehir olduğunu öğretmişti. Onlar bugün aramızda değil onların düşüncelerini yaşatan milyonlar Türkiye’de ve bu insanlar her türlü baskıya direnmeye devam edecek”.
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Levent Gök ise Ahmet Taner Kışlalı’nın aydın olmanın sorumluluğunu yerine getirirken, ülkesi için mücadele ederken katledildiğini söyledi. Gök, “İktidarlar Kışlalı’nın fikirlerine, değerlerine önem verseydi Türkiye bugün tek dostu kalmayan bir ülke durumuna düşmezdi” dedi. Kışlalı, evinin önündeki programın ardından Ahmet Taner Kışlalı Parkı'nda da anıldı ve parktaki heykelin önüne çelenk bırakıldı.