Ankara’da, yapımına başlandığı günden bu yana muhalefet partilerin eleştirdiği Ankapark’la ilgili son olarak Büyükşehir CHP ve MHP grupları, ‘1 milyar 100 milyon TL harcandığı’ ve ‘oyuncakların pas tuttuğu’ iddialarında bulundu. “Paslanma yok” diyen Büyükşehir Belediye Başkan Melih Gökçek, parka harcanan para için ise “Bu bir turizm alt yapısıdır” dedi. Başkan Melih Gökçek, başta CHP Ankara milletvekilleri olmak üzere MHP ile AK Parti Ankara milletvekillerini de Ankapark’a davet ederek, “Hepsini gezdireyim sonrasında eleştirecek olan eleştirisini yapsın” ifadesini kullandı. Çalışmaların son durumu, açılış tarihi ve en çok merak edilen ‘işletmeyi kimin yapacağı’ konularıyla ilgili Hürriyet Ankara’ya konuşan Başkan Gökçek, Ankapark’ın 500 milyon dolara mâl olacağını kaydederek şunları söyledi:
ANKARA’DA TURİST YOK
“Biz kamu hizmeti, alt yapı hizmeti olarak yol, kanal yapıyoruz. Ankara’nın yaşaması için turizme ihtiyacı var. Ankara’da turist yok, kente gelip gezmek için 50 bin kişi bulamazsınız. Bize de turizm alt yapısı lazımdı, turizm için yaptığımız işlerden bir tanesi de bu. Bu bir turizm alt yapısıdır ve alt yapıya harcanan para düşünülmez. Burası çalışmaya başladığı zaman ilk yıllarda ortalama 3 milyon turist gelecek. Bu rakam daha sonra 10 milyon turiste çıkacak.
ÇİNLİLER VE ARAPLAR TALİP
Ankapark’ın işletmesine Çinliler ve Katarlılar talip. Yüz yüze konuştuk iki taraf da ciddi. Çinliler, temapark işletmesi konusunda tecrübeli bu işi yapan kişiler, Katarlılar da bu işe yeni giriyor. Çinliler işletmeyi aldıkları zaman ‘Yıllık 5 milyona yakın Çinli turisti Ankara’ya getiririz’ diyor. Katarlılarda da para var. Başkent’e zengin Arap turistlerin gelmesini sağlayacaklar.
KANUN DEĞİŞİKLİĞİ LAZIM
BİZ Ankapark’ı en fazla 10 yıllığına kiraya verebilme hakkına sahibiz. Fakat yabancı işletmecilerin kiralaması için 29 yıllığına verebilmemiz lazım. Çünkü oyuncakların ömrü var, devamlı yenilenmesi gerekiyor. bu da uzun süreli kiralamaya bağlı. 10 yıllığına kiralayacak olursak, son yıllarda firma oyuncakları yenilemeyebilir. Biz en azından 25 yıl çalıştırılsın istiyoruz. Bu sebeple kanun değişikliği lazım. Sayın Başbakanımız da kanunu sevk ettirirse bütçe görüşmelerinden sonra kanunun çıkabilir.
BÜYÜK PARALAR BEKLEMİYORUZ
Kanun çıktıktan sonra şartları hazırlattırıp ihaleye çıkacağız. Biz ihale yaptığımızda işletmeyi alacak kişilerden büyük paralar beklemiyoruz. Önemli olan buranın namuslu ve düzenli olarak işletilmesi. Çünkü buranın maliyeti 30 senede çıkmaz. Firma, Büyükşehir Belediyesi’ne işletme payı verecek. Bilet ücretini ise işletmeci belirleyecek. Nisan ayına açılışını yetiştirmeye çalışıyorduk, muhtemelen Ağustos ayında açacağız. Ankapark bittikten sonra Hayvanat Bahçesi bölümünün yapımına başlayacağız.”
HÜRRİYET ANKARA