Kentin önemli sorunlarına karsı attıgı radikal adımlarla adından sıkça söz ettiren Mustafa Tuna, eski Ankara ile yeni Ankara'yı barıstırmak ve kentin silueti için ilk adımı atıyor. Baskentin tarihi dokusunu yeniden canlandırmak ve modern yapılasmanın da kentin dokusuna verdigi zararı engellemeyi amaçladıklarını belirten Tuna, yatay mimari için çalısmalara basladıklarını belirtti. Bu kapsamda tarihi yapıları çevreleyen devasa kuleler, tarihi semtlerde yükselen plazalar ve kangren haline dönüsen yüksek katlı yapılasmayı mercek altına alınacak.
ESKİYLE YENİ BARIŞACAK
Ilk etapta ise devam etmekte olan projeler ve anlasma halindekilerle baslayacaklarını belirten Baskan Tuna, "Sokakları tarih ve kültür kokan, sehrin içine hapsedilmis o güzel Ankara'yı yeniden diriltecegiz. Var olanları restore ederek korumaya devam ederken, yine modern yüksek binaların arasında yok olmalarına izin vermeyecegiz" dedi. Tuna, "Baskent Ankara tarihi olan, birçok medeniyete baskentlik yapmıs kültürel mirası yüksek bir kent. Hangi semtine gitseniz bir tarih, medeniyet eseri ya da deger yatıyor. Maalesef bunları hakkıyla koruyamadık. Yok olanların yanında kalanların bazıları da çıgırından çıkan dikey mimari arasında can çekisiyor. Artık bu konuda tarihi katleden mimari anlayısa ve sehircilige izin vermeyecegiz. Açık söylemek gerekirse eski Ankara ile yeni modern yapılasmayla büyüyen Ankara mimarisini barıstıracagız. Tarihi koruyan, yok etmeyen ölçülü yapılasmadan yanayız" diye konustu. Kentte dikey yapılasma ve özellikle kentin dokusunu bozan mimari projelere fırsat vermeyeceklerini belirten Baskan Tuna, "Ankara bunu hak etmiyor. Bundan sonra yüksek binalara izin vermeyecegiz. Anıtkabir'in dört yanı yüksek katlı binalarla dolmus, adeta kaybolmus. Ankara'nın tarihi ve mimari dokusunu koruyacak ve siluetini bozan yapılara hukuk yoluyla izin vermeyecegiz. Su anda çalısmalarımız sürüyor. Belirledigimiz proje, yapılasmalar var bunların hukuk yoluyla iptaline gidecegiz. Bu sekilde zarar veren yapımı devam eden, proje halinde olanların iptali için çalısıyoruz" dedi.
SİLUETİ BOZANA AF YOK
Belediyede Ankara'nın silueti için yogun mesai harcadıklarını söyleyen Tuna, "Sayın Cumhurbaskanımızın geçen ay Sehircilik Surası'nda dile getirdigi dikey kentlesme sorunu baskentimiz de ciddi bir sorun halini almaya basladı. Ankaralı inanın içinde kayboldugu betonarme yapılardan memnun degil. Hakeza bizler de çesitli açılardan sorunlara yol açan, bir kent katliamı haline dönüsen bu yapılasmadan çok rahatsızız. Su anda Ankara'da halledilmesi gereken acil konularla ugrasıyoruz, sorunları çözmeye devam ederken etkili çalısmalar yapacagımız bu konu için de kolları sıvadık. Belediyemizin basta Kültür Sosyal Isler, Çevre koruma ve Kontrol, Kent Estetigi, Fen Isleri, Imar ve Sehircilik, Kültür ve Tabiat Varlıkları Daireleri olmak üzere konu ile ilgili çalısmalar yürütüyoruz. Projeler ve önerileri konusmaya basladık" diye konustu.
İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK
Öte yandan kentte atılacak tüm adımlarda is biriligi ve Ankaralının 'ne istediginin' belirleyici oldugunu belirten Baskan Tuna, söz konusu çalısmalarda kentte faaliyet gösteren kanaat önderi, tarihçi, mimar, sanatçı, müteahhit ve ilgili meslek odaları ile is birligi yapmak istediklerini belirtti. Tuna, "Herkesin anılarında ya da kurdugu hayallerde olan o güzel Ankara'yı birlikte hayata geçirmek istiyoruz. Bu konuda fikir birligine, görüse açıgız. Açıkçası bu bizim de isimize yarar çünkü yapmak istedigimizi net sekilde hayata geçirmis oluruz. Göremediklerimiz varsa görmüs, belirlemis olur ve çözüm için düsünmeye baslarız. Simdi biz gerekli hukuksal ve yasal ayaklarını tamamlayıp, sorunlu alanlara bu çerçevede müdahale etmeye baslayacagız" ifadelerini kullandı.