Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin milli gelirinin 19 marka değerinde olduğunu belirterek, “Dünyada bugün marifet artık üretmek değil marifet artık farklı üretmektir. Marifet patentine, lisansına, markasına, tasarımına sahip olmaktır” dedi. Türkiye’nin fasoncu bir ülke olarak bugünkü başarıyı yakaladığını vurgulayan Zeybekci, “Gelmiş olduğumuz nokta yolun sonudur. Bundan sonra aynı yöntemle, aynı ezberle gitmemiz mümkün değil” diye konuştu. Dünyanın bilgi ve teknoloji üretenler ve tüketenler olmak üzere ikiye ayrıldığını anlatan Bakan Zeybekci, tüketen olarak muasır medeniyet seviyesine ulaşmanın mümkün olmadığına işaret etti.
Topyekun markalaşmak gerektiğine vurgu yapan Zeybekci, “Önce her alanda marka olmamız lazım. İklim topyekun marka olmalı. Bir ülke topyekun marka olduktan sonra, Allah’ın izniyle oraya doğru gidiyoruz, yaptığınız her şey marka olur. Marka ve tasarımla ilgili kendimize inanacağız, güveneceğiz. Aziz Sancarlar çıkıyor bu ülkeden” dedi. Türkiye’de ortalama yaşın 30 olduğuna dikkat çekenZeybekci, salondaki gençlere de, “Türkiye’nin geleceği arkada oturan bu gençlerdir, sizlersiniz. Siz yapacaksınız” diye seslendi. Önümüzdeki 5 yıl içinde ticaretin yüzde 50’sinin e-ticaret ortamında yapılacağını hatırlatan Zeybekci, İngilizlerin “Altını koyan kuralı koyar, kuralı koyan altını alır” sözünü hatırlattı.
Türkiye’nin, 15 Temmuz işgal girişimi nedeniyle 2016 yılının üçüncü çeyreğinde eksi büyüdüğünü ancak son çeyrekte tekrar büyümeye başladığını hatırlatan Zeybekci, ihracatın 16 aydır kesintisiz bir şekilde artış gösterdiğini kaydetti. Ar-Ge’ye ayrılan payı 10 yılda 8 kat artırdıklarını kaydedenZeybekci, Ekonomi Bakanlığı’nın verdiği desteklerin üçte birinin de marka ve patente ayrıldığını vurguladı.
ATO’nun düzenlediği Ankara Marka Festivali’ne gelecek yıl ortak olacaklarını kaydeden Zeybekci, festivalin marka olmasını sağlayacaklarını ve bu kapsamda Marka Haftası etkinlikleri düzenleyeceklerini bildirdi.
-BARAN: “MARKA GÜÇ GETİRİR, REFAH GETİRİR”-
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran da konuşmasında, Türkiye’nin dünya ekonomisinde söz sahibi olabilmesi için güçlü küresel markalara ihtiyacı olduğunu belirterek, “Bugün ülkeler markaları kadar dünya ticaretinde söz sahibi olabiliyor, ekonomik olarak güçleniyor” dedi. Türkiye’nin son 15 yılda üç kat büyüdüğünü hatırlatan Baran, orta gelir tuzağından kurtulup yüksek gelir seviyesine çıkmanın yolunun markalaşmadan geçtiğini vurguladı.
Ankara Marka Festivali’ni, markalaşma bilinci oluşturmak ve Ankara’dan küresel markalar çıkmasını teşvik etmek amacıyla düzenlediklerini söyleyenBaran, “Dünya genelinde tüm markaların oluşum süreci bir fikirle başlıyor. Bizim pırıl pırıl genç beyinlerimiz var. Bu beyinlerin altın değerinde işler çıkarması için uygun ortamı sağlamak bizim elimizde, bizim sorumluluğumuzda. Marka festivali ile bunu yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Festivalin bu yılki temasının “Yeni Yollar, Yeni Yönler, Yeni Yöntemler” olduğunu anımsatan ATO Başkanı Baran,“Dünya ekonomisinin ve teknolojisinin gittiği yön apaçık ortada, bizim o yönde başkalarını takip etmek yerine en önden gitmemiz, yeni yönler, yeni yollar, yeni yöntemler geliştirmemiz gerekiyor. Yönümüz, yolumuz, yöntemimiz bizi aydınlık geleceğimize, büyük ve güçlü Türkiye hedefimize götürecek” dedi.
Yerli ve milli otomobil üretimi için atılan adımın herkesi umutlandırdığını söyleyen Baran, şöyle konuştu:
“Bu salonlarda yerini alan, marka serüveninin cesur yürekleri gençlerimizin, kardeşlerimizin her birinin birer babayiğit olduğunu görmek istiyoruz. Hayalimiz, hedefimiz budur. Bu yolda yürüyenlerin her zaman yanındayız. Ankara Ticaret Odası bunun için var. Ankara’nın dünya ölçeğinde markaları olsun diye çalışıyoruz. Kudüs ile dertleniyorsak, bölgemizde barış istiyorsak, bize saygı gösterilmesini bekliyorsak, hakkı tesis etmek için güçlü olmak zorundayız. Marka güç getirir. Marka refah getirir. Bugünün dünyasında ekonomiler markaları kadar zengin, markaları kadar güçlü…”
-GÜRGÜR: “MARKALAŞMA TÜKETİCİYE DE KOLAYLIKLAR SAĞLAR”-
ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür de konuşmasında küreselleşme ile birlikte yoğunlaşan rekabet ortamında markalaşmanın önemine değinerek,“Bütün dünyada baş döndürücü hızla gelişen bir sanayileşme ve teknoloji atılımı yaşanıyor. Dünya henüz sanayileşme çağını noktalamadan dördüncü sanayileşme çağına gelmiş bulunuyoruz” dedi. Dünyada acımasız bir rekabet ortamı yaşandığını vurgulayan Gürgür, ticaretin tarzı, yöntemi ve kurallarının değiştiğini söyledi. Küresel ortamın değişmesiyle beraber malların ve hizmetlerin pazarlanmasının da değiştiğini kaydeden Gürgür, markalaşmanın üreticiye ve girişimciye kar sağladığı gibi tüketiciye de kolaylıklar sağladığını bildirdi. Gürgür, günümüzde çok tutulan, aranan popüler markaların bilimde, teknolojide, sanayide üst seviyede olan, insanlarına kaliteli eğitim sunan ülkelere ait olduğuna dikkati çekti.
-HACIOSMANOĞLU: “ANKARA TAM BİR FESTİVAL YAŞAYACAK”
ATO Reklam Marka ve Pazar Geliştirme Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Zafer Hacıosmanoğlu ise konuşmasında, Ankara Marka Festivali’nin Türkiye’nin en büyük beş organizasyonundan biri ve en büyük marka organizasyonu olduğunu belirterek, “Sadece Ankara değil Türkiye’nin her yıl Aralık ayını merakla ve heyecanla beklediğini biliyoruz” dedi.
En büyük hedeflerinin Ankara’dan küresel markalar çıkarmak ve Ankara’yı markalar vadisi haline getirmek olduğunu kaydeden Hacıosmanoğlu, “Bundan sonraki yıllarda şirketlerin markalaşma programına dahil olması için ‘Beni Marka Yap’ gibi yeni ekleyeceğimiz içeriklerle yola devam edeceğiz. Böylece Ankara Marka Festivali’ni konuşan, öğrenen, öğreten, deneyimleyen, uygulayan, canlı bir organizasyon haline getireceğiz” diye konuştu.
Festivali 2015 yılında 8 bin 500, 2016 yılında ise 15 bin kişinin izlediğini hatırlatan Hacıosmanoğlu, “Bu yıl inşallah ikiye katlayacağız. Ülkemize, Ankaramıza, gençlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bilimin, markalaşmanın ışığına doğru hepinize iyi yolculuklar diliyorum” dedi. Hacıosmanoğlu, üç gün boyunca 190 konuşmacının tebliğ sunacağını ve 15 salonda sertifikalı eğitim programları yapılacağını da sözlerine ekledi.
-TUNA: “İCAT ÇIKARMAMIZ LAZIM”-
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna da konuşmasında, küresel ekonomide markalaşmanın önemli olduğunu belirterek, festivali düzenleyen Ankara Ticaret Odası’na teşekkür etti. “Bir zamanlar ‘icat çıkarmayın’ diye bir deyim geliştirmişlerdi. Hâlbuki bizim icat çıkarmamız lazım” diyen Tuna, Türk insanının araştırmaya meraklı ve cesur olduğunu kaydetti. Tuna, uluslararası fuar alanı çalışmalarını hızlandırdıklarını belirterek, Ankara’ya en kısa zamanda bir fuar alanı kazandıracaklarını bildirdi.
Açılış konuşmalarının ardından ATO Başkanı Gürsel Baran ve ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür tarafından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye ve protokole anı plaketi takdim edildi.
“ATO STANDINDA BELGEMATİK’TEN E-BELGE”
Açılış konuşmalarının ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ATO Başkanı Gürsel Baran, festival kapsamında düzenlenen fuarın açılış kurdelesini kesti.
Zeybekci, Çiftçi, Hisarcıklıoğlu ve Baran daha sonra ATO standını ziyaret ederek, ATO’nun dijitalleşme çalışmaları kapsamında ürettiği, banka ATM’leri benzeri “BELGEMATİK” cihazını inceledi. ATO Başkanı Baran, BELGEMATİK cihazından kredi kartı ile şirketinin elektronik imzalı olarak oda sicil kayıt sureti belgesini aldı. Heyet daha sonra stantları gezdi.
Açılış törenine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcı Fatih Çiftçi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yüce, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.
-FESTİVALDE İKİNCİ GÜN-
Ankara Marka Festivali’nin ikinci gününde (14 Aralık Perşembe) şair ve yazar Sunay Akın, konuşmacı ve yazar Metin Hara, davranış bilimleri uzmanı ve yazar Aşkım Kapışmak, sanatçı İrem Derici, müzisyen ve yorumcu Berkay, besteci ve orkestra şefi Musa Göçmen, fotoğraf sanatçısı ve yönetmen Nihat Odabaşı, teknik direktör Mustafa Denizli, FIFA ve UEFA Onursal Üyesi, TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ile Çankaya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun da aralarında bulunduğu konuşmacılar izleyiciyle buluşacak.
Serhan Asker, Özgür Aras, Aşkım Kapışmak ve Tansu Oskay da okurlarıyla bir araya gelerek kitaplarını imzalayacak.
Ana sponsorluğunu Türk Hava Yolları’nın, resmi sponsorluğunu Çalık Holding’in üstlendiği festivalin organizasyonunu TemaCC yürütüyor.